Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Bezorgd om iemand? » Je kind heeft een probleem » Steunen bij het stoppen

Steunen bij het stoppen

Goed nieuws: je kind wil stoppen met alcohol, drugs of gokken! Maar wat zijn dan de mogelijk struikelblokken? Hoe moeilijk wordt het? Wat doe ik beter wel of niet? Terechte vragen, want de weg naar herstel kan uitdagend zijn. Met jouw steun als ouder lukt het in elk geval beter.

Goed geïnformeerd zijn

Bij het stoppen komt vaak meer kijken dan gedacht. Het helpt om goed voorbereid en geïnformeerd te zijn. Weet waar jullie zich aan kunnen verwachten, zowel lichamelijk als geestelijk.

Aan sommige drugs raak je lichamelijk afhankelijk. Denk maar aan alcohol, sommige medicijnen of heroïne. Bij het stoppen is de kans groot dat er lichamelijk klachten (ontwenningsverschijnselen) opduiken. Die kunnen heftig zijn en het advies van een dokter of professionele hulp vereisen.

De drang naar alcohol of drugs kan iemands hele leven beheersen. Bij het stoppen is het doorbreken van die geestelijke afhankelijkheid de zwaarste klus. Geestelijk ontwennen kan stemmingsschommelingen zoals angst, neerslachtigheid, prikkelbaarheid en lusteloosheid met zich meebrengen. Dat soort klachten houdt vaak veel langer aan dan puur lichamelijke ontwenningsverschijnselen.

Er zijn als ouder: de kracht van je aanwezigheid

Gewoon er zijn, helpt echt. Zeker op moeilijke momenten. Daarvoor hoef je geen expert in alcohol- of drugproblemen te zijn. Jij kent je kind door en door. Wees gewoon jezelf. Maak tijd om samen iets leuks te doen. Zo zorg je even voor afleiding en bied je de kans om de zorgen even aan de kant te zetten.

Gun je kind de tijd

Stoppen vergt meestal meer tijd dan verwacht. Het is een weg met ups en downs. Zorg dat je zoon of dochter de lat niet te hoog legt en zichzelf de tijd gunt om te herstellen. Maar laat je anderzijds niet aan het lijntje houden met uitstelgedrag of loze beloften.

Herval: een beproeving voor je vertrouwen

Ontwennen en clean blijven is veel meer dan enkel beslissen om vanaf een bepaald moment niet meer te gebruiken. Het vergt inspanning, inzet, motivatie en vertrouwen, … Ook ondersteuning is onontbeerlijk.

Door al die inspanningen die het herstel vergt, en de grote hoop die het opwekt, is de teleurstelling des te groter op een moment van herval.

Helaas maakt dat hervallen vaak deel uit van het stoppen. Als het zover komt, is dat een zware klap voor iedereen. Voor het zelfvertrouwen van je kind en voor je vertrouwen als ouder. Inzicht in herstel en herval kan je op die momenten ondersteunen.

Herval gebeurt wel vaker

Weet dat hervallen heel normaal is. Het helpt als je ervan uitgaat dat de kans op herval bestaat. Zo ben je beter voorbereid en wapen je jezelf enigszins tegen de pijn van de teleurstelling.

Herval als leermoment

Probeer herval als een leermoment te zien. Blijf niet bij de pakken zitten. Ga samen met je zoon of dochter na hoe het juist is kunnen foutlopen. Misschien werd het verlangen te sterk tijdens een feestje met oude vrienden? Zo leert je kind de valkuilen kennen én herkennen. Bij een nieuwe poging kunnen ze dan makkelijker vermeden worden.

Blijf realistisch

Stoppen met alcohol of andere drugs lukt ongetwijfeld beter met jouw steun als ouder. Wees echter niet te veeleisend voor jezelf. Neem niet alle last op jouw schouders. Uiteindelijk is het je zoon of dochter zelf die de klus moet klaren. Jij kan maar doen wat je kan. Moeilijke momenten horen er nu eenmaal bij.

Zoek hulp voor je kind

Ook als het op het overwinnen van alcohol- en drugproblemen aankomt, kunnen mensen op eigen kracht, met steun van hun omgeving of hun eigen netwerk heel wat bereiken. Veel mensen slagen erin zonder hulpverlening van buitenaf. Maar als het allemaal zwaar wordt, is het wel belangrijk dat jij in de eerste plaats ouder blijft.

Hoe belangrijk je rol ook kan zijn, jij bent geen hulpverlener. Belaad jezelf dus niet met de verwachting alles te kunnen oplossen. Schakel indien nodig op tijd hulp van buitenaf in.

Weet dat er verschillende soorten hulp voor je kind bestaan. Bekijk samen met welke hulp je zoon of dochter het beste af zou zijn en voor welke soort hulp hij of zij open staat.

Een zo’n vorm van hulp is de gratis en anonieme online zelfhulp op onze website. Of bekijk samen deze tips die helpen om meer controle te krijgen over het gebruik.

Je kind gebruikt

Alcohol, cannabis, cocaïne of nog iets anders: je weet of vermoedt dat je zoon of dochter gebruikt.

Helpen

Als ouder wil je niets liever dan je kind helpen om de problemen op te lossen. Maar hoe moet je dat doen?

Hoe gaat het met jou?

Als je zoon of dochter problemen heeft, dan heeft dat ook een impact op jouw leven. Verlies jezelf niet uit het oog.

Brochures