Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Bezorgd om iemand? » Je kind heeft een probleem » Impact op je zoon of dochter

Impact op je zoon of dochter

Wie besluit om zijn of haar alcohol- of druggebruik te minderen of ermee te stoppen, legt vaak een lange weg af. Als ouder kan je je daarbij machteloos voelen. Toch heb je impact. Probeer kleine, realistische stappen te nemen.

Wat is helpend als je je kind wilt steunen, en wat niet? Het is een vraag waar ouders vaak mee worstelen. Als ouder wil je uiteraard helpen, maar wat je dan wel of niet zou moeten doen is niet zo duidelijk. Ga daarom altijd even na: is wat ik doe of zou kunnen doen niet alleen helpend op korte termijn, maar ook op lange termijn?

Vaak lijkt het een goed idee om op korte termijn toe te geven aan de vragen of verwachtingen van je zoon of dochter. Maar helaas helpt dat niet altijd op lange termijn. Vergelijk het met het ontsmetten van een wondje bij een klein kind. Dat is niet leuk, prikt of doet wat pijn. Maar je wil niet dat een wonde gaat ontsteken. Op lange termijn is het dus het beste wat je kan doen, ook al is het op korte termijn doorbijten en onaangenaam voor je kind. In elk geval is het belangrijk om – aangepast aan de leeftijd – de verantwoordelijkheid aan je kind te laten of terug te geven.

Hou een aantal zaken in je achterhoofd wanneer je je kind probeert te helpen.

  • Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand gebruikt, er bestaat dus niet één pasklare oplossing.
  • Blijf ook steeds het positieve benadrukken van je kind, zodat zijn of haar zelfbeeld niet de kop wordt ingedrukt.
  • En ten slotte: onthoud dat je als ouder een heel speciale plaats hebt en houdt in het leven van je kind. Ook al geeft hij of zij je niet altijd dat gevoel, je hebt een unieke band. Je hebt dus best een grote impact op het leven van je zoon of dochter.

Je kind gebruikt

Alcohol, cannabis, cocaïne of nog iets anders: je weet of vermoedt dat je zoon of dochter gebruikt.

Helpen

Als ouder wil je niets liever dan je kind helpen om de problemen op te lossen. Maar hoe moet je dat doen?

Hoe gaat het met jou?

Als je zoon of dochter problemen heeft, dan heeft dat ook een impact op jouw leven. Verlies jezelf niet uit het oog.

Brochure