Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Bezorgd om iemand? » Als je vader of moeder gebruikt » Hoe ga jij om met alcohol en drugs?

Hoe ga jij om met alcohol en drugs?

Als je moeder of vader afhankelijk is, heeft dat ongetwijfeld invloed op hoe jij omgaat met drank, drugs, pillen of gokken.

Het kan dat je die dingen haat en nooit gebruikt. Het kan ook zijn dat je zelf gokt of alcohol, drugs of pillen gebruikt. Toch wil dat niet zeggen dat je voorbestemd bent om er zelf ook mee in de problemen te komen.

Een drank- of drugprobleem is niet zomaar erfelijk. Maar het kan wel. Je behoort dus wel tot een groep die er gevoeliger voor is.

Hoe komt dat?

Als alcohol of andere drugs thuis voor problemen zorgen, dan kan je daar ongelukkig of onzeker van worden. Om zich beter te voelen of conflicten te vermijden, gaan sommigen dan zelf ook alcohol of drugs gebruiken. Als je ouders drugs gebruiken, kan je dat als kind normaal gaan vinden en later die gewoonte onbewust overnemen. Het is soms moeilijk om geen drank, drugs of pillen te gebruiken als mensen rondom jou dat wel doen.

Zit het in je genen? Erfelijkheid speelt een rol, maar is niet allesbepalend. Of je later een drugprobleem krijgt, hangt af van heel veel dingen. Je omgeving en de manier waarop je met problemen omgaat zijn bijvoorbeeld ook van belang. Twijfel je zelf of je te veel drinkt of drugs gebruikt? Hier kan je het anoniem testen.

Er zijn ook veel beschermende factoren, die het ontstaan van problemen voorkomen. Het is belangrijk dat je gevoelens niet opkropt, negatieve spanningen uitspreekt en leert omgaan met problemen. Leef je uit en zoek bijvoorbeeld een hobby waar je je goed bij voelt.

Als je partner gebruikt

Als kind van een ouder met een alcohol- en/of een drugprobleem, kan je ook een partner hebben die problematisch met middelen omgaat. Dat maakt de moeilijkheden alleen maar zwaarder. Misschien ga je hier mee om zoals je met het gebruik van je eigen ouder omgaat of omging. Misschien probeer je het probleem te verbergen of kruip je meer in een zorgende rol. Hoe dan ook: jij bent niet verantwoordelijk voor het gebruik van je partner, net zo min als je dat bent voor het gebruik van je ouder.

Je ouder, alcohol, drugs en pillen

Wat houdt het alcohol- of drugprobleem van je moeder of vader precies in?

Hoe voel jij je?

Ben je in de war over je gevoelens? Hoe voelen anderen zich over het probleem van hun ouder?

Wat kan je doen?

Besef dat jij je vader of moeder niet kan redden. Wat kan je dan wel doen?

Het huis lag altijd overhoop. Ik kon nergens op mijn gemak zijn. Dus vriendjes uitnodigen wou ik niet. Ze zouden nogal raar kijken.

Jan (16 jaar)