Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Bezorgd om iemand? » Als je vader of moeder gebruikt » Wanneer is er een probleem?

Wanneer is er een probleem?

Mensen die alcohol drinken, pillen slikken, gokken of drugs gebruiken, worden niet altijd afhankelijk. Maar als jij last hebt door hun gebruik, dan is er een probleem.

Heeft je moeder of vader een probleem of niet? Hij of zij ontkent of minimaliseert het misschien. Maar jij vindt vermoedelijk van wel. Soms worden alcohol, pillen of drugs een vlucht voor andere problemen. Soms loopt het één keer fout, soms keer op keer.

Als het gebruik van je ouder een negatieve invloed op jouw leven heeft, dan is er sowieso een probleem.

Waarom gebruikt mijn ma of pa?

De meeste mensen gebruiken drugs, alcohol of pillen omdat ze het leuk of lekker vinden of om te ontspannen. Soms omdat ze meedoen met anderen. Of om hun problemen te vergeten. Na enkele pintjes, pillen of wat drugs lijkt het leven minder zwaar. Andere mensen doen het om een bepaalde situatie aan te kunnen: om langer en meer te kunnen werken bijvoorbeeld, of om de stress de baas te kunnen.

Maar het lost de problemen niet op: zorgen of vermoeidheid verdwijnen er natuurlijk niet mee.

Integendeel: door te veel en te vaak alcohol te drinken, drugs te nemen, pillen te slikken of te gokken, loop je het gevaar niet meer zonder te kunnen. Zo worden de problemen alleen maar groter.

Wat denk jij dat de redenen zijn voor jouw ouder? Het is goed daar eens grondig bij stil te staan.

Invloed op gevoelens & gedrag

Als je gokt, drink, drugs of pillen gebruikt, heeft dat invloed op je gevoelens. Na gebruik voel je je eerst prettig, gelukkig, ‘high’. Als dat effect weg is, voel je je echter weer slecht en neerslachtig. Of prikkelbaar, versuft en angstig. Je ouder vindt het natuurlijk niet leuk zich zo te voelen, maar kan er weinig aan doen.

Onthoud goed dat die gevoelens er zijn door de drank, drugs of pillen. Het ligt echt niet aan jou of wat jij doet.

Gebruik heeft ook invloed op het gedrag van je ouder. Het gebruik zorgt ervoor dat je je leven niet meer helemaal in eigen handen hebt. Je ouder ligt misschien heel de dag te slapen, doet niets meer in huis, blijft liever binnen of vermijdt contact met andere mensen. Misschien gaat jouw ma of pa wel schreeuwen voor het minste, of zegt zij of hij net urenlang geen woord.

Goed om weten…

Wie drugs, alcohol of medicatie gebruikt, kan problemen krijgen met de gezondheid, thuis, op het werk, met de politie, enzovoort. Maar het ene drugprobleem is het andere niet.

Iemand die problemen heeft met alcohol of drugs…

  • …heeft hulp nodig.
  • …zoekt vaak excuses voor zijn of haar gebruik.
    …hoef je meestal niet te overtuigen van het probleem. Dat weet hij of zij vaak heel goed, maar wie (soms jarenlang) een probleem ontkent of verstopt, kan dat nu eenmaal moeilijk toegeven.
  • draagt zelf de verantwoordelijkheid (dat moeten andere gezinsleden niet doen).

Je ouder, alcohol, drugs en pillen

Wat houdt het alcohol- of drugprobleem van je moeder of vader precies in?

Hoe voel jij je?

Ben je in de war over je gevoelens? Hoe voelen anderen zich over het probleem van hun ouder?

Wat kan je doen?

Besef dat jij je vader of moeder niet kan redden. Wat kan je dan wel doen?

Info- en doeboekjes