Boos, bang, beschaamd, opstandig, teleurgesteld, ... Iedereen reageert anders op een ouder met een alcohol- of drugprobleem.

Het is niet jouw schuld

Misschien denk je dat jij zelf schuld hebt aan het drank- of druggebruik van je ouder(s). Sommige ouders geven hun kinderen de schuld, maar dat klopt natuurlijk niet. Wie op den duur een schuldgevoel aangepraat krijgt, gaat zich ook meer en meer verantwoordelijk voelen voor wat er thuis fout loopt.

Maar als kind ben je niet verantwoordelijk voor het gedrag van je ouders. Je kan de problemen van je ouder niet in zijn of haar plaats oplossen, hoe graag je dat misschien ook wil. Je kan wel helpen, maar het oplossen moet hij of zij zelf doen. Probeer emotioneel afstand te nemen van problemen waar je zelf niets aan kan veranderen. Maak er voor jezelf het beste van.

Je bent niet de enige

Mensen praten niet graag over problemen thuis. Over drank, drugs, pillen en gokken praten, is voor iedereen heel moeilijk. Daardoor kan het lijken alsof jij de enige bent in deze situatie. Dat is zeker niet zo. Alcohol- en druggebruik komt in veel meer gezinnen voor dan men zou denken. Naar schatting één op tien heeft een ouder die te veel drinkt.

Je hart luchten kan helpen om je minder alleen te voelen. Maak je geen zorgen, praten over de problemen van je ouders betekent niet dat je hen verraad. Bij wie kan je terecht?

Boos zijn mag

Je vader of moeder heeft een probleem en moet geholpen worden. En dat probeer je ook, net als familieleden, vrienden of hulpverleners. Het is dan zó frustrerend als de hulp niets lijkt uit te halen… Je voelt je verantwoordelijk, maar voelt tegelijk dat jij het niet kunt oplossen in zijn of haar plaats. Je zou je voor minder al eens kwaad of teleurgesteld voelen!

Zelfs jaren later kan je die boosheid nog voelen. Misschien ben je vooral boos op je gebruikende ouder? Of net op de andere ouder, omdat het lijkt alsof die de problemen niet heeft voorkomen? Sommigen zijn vooral boos op zichzelf, omdat ze de problemen niet hebben opgelost. Of omdat ze later beseffen dat ze hun jeugdjaren te veel hebben opgeofferd voor het gezin.

Boos zijn mag. Stoom aflaten doet deugd. Het betekent niet dat je je ouder laat vallen of niet meer graag ziet. Zorg er wel voor dat je niet in de boosheid verstrikt raakt.

Je hoeft je niet te schamen

Misschien kom je soms in gênante situaties door je ouder. Als die situatie dan iets met drank, drugs of pillen te maken heeft, wil je misschien liever onder de tafel kruipen. Maar jij hoeft je niet te schamen voor wat je ouder doet. Je bent echt niet de enige waar het thuis niet allemaal van een leien dakje loopt.

Logisch dat je teleurgesteld bent

Het is niet leuk om in een gezin te leven waar zoveel problemen zijn. Je kan verdrietig worden als het je ouder niet lukt om te stoppen. Dat is perfect te begrijpen, want uiteindelijk wil je het beste voor hem of haar.

Gevoelens zoveel jaren later

Misschien reageer je nu nog op situaties zoals je dit vroeger hebt geleerd. Je raakt bijvoorbeeld erg gespannen bij pijnlijke situaties. Of je probeert altijd ruzies te ontwijken. Of je doet erg je best om door iedereen aardig te worden gevonden. Of je loopt jezelf voorbij omdat je steeds maar voor anderen wil zorgen (in je job of in je eigen gezin). Soms kan dit jaren later, wanneer je volwassenen bent, problemen opleveren. Praten over vroeger kan dan opluchten. Terugblikken op je eigen jeugd en de situatie die je thuis meemaakte, kan ook helpen om je reacties van nu beter te begrijpen.

Hoe reageer jij?

Wat kan je doen om stoom af te laten?

Mijn moeder zei dat ze drank nodig had om met mij om te gaan. Ik deed mijn best om minder tot last te zijn. Ook nu nog ben ik altijd bang om mensen teleur te stellen.

Liesbet (40 jaar)

Mijn vader drinkt zo zwaar dat ik er liever niet meer op bezoek ga. Maar voor mijn moeder vind ik dat zo erg.

Suzan (26 jaar)

Ik heb liever niet dat vrienden op bezoek komen. Het zou niet de eerste keer zijn dat mijn ma dan in de zetel haar roes aan het uitslapen is ofzo. Het is altijd wel iets waarover ik me kan schamen.

Hannes (17 jaar)