Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Jongeren en alcohol: Informatie voor ouders

Net als de meeste ouders hoop je dat je kind nooit zal beginnen roken, laat staan cannabis of andere drugs zal gebruiken. Maar voor alcohol ligt dat toch enigszins anders. Want wat is er nu mis mee om zoon of dochter van een glas bier of wijn te laten proeven? Zeker als ze er tijdens een feestje zelf om vragen. Op zo’n moment hoort alcohol er toch bij, of niet soms?

Begin niet te vroeg

In 2022 had 29,7% van de Vlaamse jongeren tussen twaalf en veertien jaar ooit al eens een glas alcohol gedronken.

Het toont aan dat eenmaal ze 12 jaar geworden zijn, er op korte tijd heel veel verandert: kinderen worden pubers. Ze gaan grenzen aftasten en experimenteren dus ook met alcohol. Zelfs al is dat onder zestien jaar verboden. De meeste kinderen drinken trouwens hun eerste glas in familieverband.

Toch is het belangrijk om dat eerste glas zo lang mogelijk uit te stellen. Voor alcohol is een gezonde keuze ‘niet drinken voor de leeftijd van 18 jaar’. Want alcohol kan wel degelijk schadelijk zijn voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Zeker voor die leeftijd, maar eigenlijk zelfs tot de leeftijd van 24 jaar.

Best geen alcohol onder de 18 jaar

Alcohol op zich is niet goed of slecht. Veel hangt af van wie je bent en hoe je ermee omgaat.

Veel jongeren kiezen ervoor om niet te drinken: 46,5% van de 12-18-jarigen heeft nog nooit alcohol gedronken. Zij drinken niet omdat ze geen alcohol nodig hebben, alcohol drinken voor hun leeftijd verboden is, drinken ongezond is of omdat ze drinken gevaarlijk vinden.

Zolang je jonger bent dan 18, drink je best geen alcohol. Maar ook tussen 18 en 24 drink je best niet te veel. Alcohol heeft nu eenmaal een invloed op je lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.

Het verschil met volwassenen

Omwille van deze risico’s, gelden voor minderjarigen andere regels dan voor meerderjarigen.

Alcohol verstoort de ontwikkeling van de hersenen

De hersenen van kinderen en jongeren zijn nog volop in ontwikkeling. Alcohol verstoort die groei en kan, vooral bij regelmatig of overmatig gebruik, leiden tot leerproblemen en verminderde geheugenprestaties.

Alcohol beïnvloedt de persoonlijke ontwikkeling

Tijdens de adolescentie moeten jongeren een aantal ontwikkelingstaken vervullen. Ze moeten nog een eigen identiteit opbouwen, leren omgaan met succes en mislukking enzovoort.

Overmatig alcoholgebruik verstoort dit proces en remt de ontwikkeling af. Dat kan invloed uitoefenen op karakter en gedrag.

Jongeren voelen de effecten van alcohol sterker dan volwassenen

Kinderen en jongeren zijn ook letterlijk kleiner, kwetsbaarder en gevoeliger voor de effecten van alcohol dan volwassenen.

Jongeren wegen doorgaans minder dan volwassenen en hun lever is het niet gewoon om alcohol af te breken. Daardoor voelen ze de effecten van alcohol sterker dan volwassenen, en weten ze niet goed waaraan zich te verwachten bij welke hoeveelheid.

Je vindt op een andere pagina het overzicht van alle risico’s van alcohol voor volwassenen – die gelden voor minderjarigen dus nog meer.

Jongeren hebben niet de vaardigheden om met dronkenschap om te gaan

Verder beschikken jongeren vaak nog niet over de sociale vaardigheden om probleemsituaties ten gevolge van overmatig alcoholgebruik op te lossen.

Maar ook: onder invloed van alcohol worden vaak verkeerde beslissingen genomen.

Hoe vroeger iemand met alcohol begint, hoe groter de kans op een drankprobleem later

Uit onderzoek weten we dat hoe vroeger een kind met het drinken van alcohol begint, hoe groter de kans is dat het later een drankprobleem krijgt.

Zo’n 40% van de kinderen die al voor hun dertiende regelmatig alcohol dronken, ontwikkelt later een alcoholprobleem.

Hoe maak je je kind weerbaar?

Het is belangrijk om tegelijkertijd grenzen te stellen en je kinderen te ondersteunen, zodat ze sterk genoeg zijn om zelf gezonde keuzes te maken in het omgaan met alcohol. Maar hoe pak je dat aan?

  • De basis van alles: onvoorwaardelijke liefde
  • Tijd maken voor een gezellige babbel
  • Een discreet oogje in het zeil houden
  • Regelmatig een bemoedigend schouderklopje
  • Hen leren omgaan met mislukking en verlies
  • Duidelijke afspraken maken goede vrienden
  • Zelf het goede voorbeeld geven

Hoe praat je met je kind over alcohol?

  • Praat erover voordat je kind de eerste keer uitgaat
  • Onderschat je eigen kind niet
  • Vertrek van concrete aanleidingen
  • Spreek vanuit eigen ervaring
  • Blijf altijd eerlijk
  • Vertel geen horrorverhalen

Materiaal over alcohol