Medicatie zoals modafinil (Provigil®) en methylfenidaat (Rilatine® en Concerta®) kan de waakzaamheid, het zelfvertrouwen en het concentratievermogen voor enkele uren verhogen.

Dat klinkt verleidelijker dan het vaak is. De extra energie die je voelt, komt immers niet uit het pilletje, maar uit je eigen lichaam.

Pepmiddelen spreken al snel je reserves aan. Zonder dat je het merkt, kunnen ze jouw lichaam en geest volledig uitputten.

Waarvoor dient het?

Wie AD(H)D heeft, wordt er rustiger en aandachtiger van. Het zijn echter geen 'leer- of prestatiepillen'. Al zeker niet voor wie geen AD(H)D heeft. Het verandert niets aan je capaciteiten: je wordt er niet slimmer van.

Rilatine® en Concerta® (methylfenidaat) zijn nuttige geneesmiddelen als men ze op de juiste manier gebruikt, dat wil zeggen na de diagnose AD(H)D. Wie Rilatine® gebruikt, is minder verstrooid, kan zich beter concentreren op activiteiten en heeft zijn impulsieve reacties beter onder controle.

Meer over Rilatine®

Risico's

Pepmiddelen gebruik je best nooit zonder medisch nazicht. Ze kunnen je eetlust ondermijnen, hartkloppingen, paniekaanvallen en black-outs veroorzaken. Da's het laatste wat je tijdens de examens wil meemaken. Het gebruik van dit soort pillen kan zelfs gevaarlijk zijn voor de werking van hart- en bloedvaten.

Eens opwekkende medicatie uitgewerkt is, voel je je extra moe en vaak ook lusteloos. In plaats van de tijd te nemen om te recupereren, kan de verleiding ontstaan om opnieuw te slikken. Zo kan je in een vicieuze cirkel terechtkomen waarbij je steeds meer nodig hebt voor eenzelfde effect en op den duur volledig de pedalen verliest.

Overweeg je toch medicatie?

Gezond door de examens met deze tips

  • Eet gezond en evenwichtig.
  • Je onthoudt beter na 8 uur slaap.
  • Een goede babbel haalt de druk van de ketel.
  • Beweeg in de buitenlucht.

Blokproblemen?

Studeren en medicatie gaan niet hand in hand

Folder over de effecten en risico's van medicatie bij het studeren. Inclusief tips om de examens zonder pillen door te komen. Dit materiaal draagt het WAT WAT-label voor kwaliteitsvolle jeugdinformatie.