Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Tips en Advies » Studeren » Wat kun je doen met jouw studentenvereniging?

Wat kun je doen met jouw studentenvereniging?

Ook als studentenvereniging kan je een belangrijke rol spelen in het beperken of voorkomen van overlast, onveilige situaties of problemen door alcohol of drugs. Zowel voor jullie leden, als voor de andere bezoekers van jullie activiteiten.

Enkele tips voor jullie activiteiten:

  • Promoot ‘zebradrinken’ op je activiteiten. Zebradrinken is het afwisselen van een alcoholisch drankje met een non-alcoholisch drankje. Dit helpt onder andere katers, grensoverschrijdend gedrag, overlast en onveilige situaties te beperken en soms zelfs te vermijden.
  • Zorg voor gratis water tijdens activiteiten. Belangrijk hierbij is dat het tappunt hygiënisch en goed bereikbaar is, en dat je bezoekers weten waar ze het tappunt kunnen vinden.
  • Zorg voor een aantrekkelijk non-alcoholisch aanbod op je activiteiten. Tegenwoordig zijn er veel lekkere non-alcoholische drankjes op de markt, zowel kant-en-klaar als zelf te bereiden. Denk aan non-alcoholische bieren, mocktails, kombucha, infusies van fruit- en kruidencombinaties, alternatieve frisdranken op basis van gember, …
  • Zet dat non-alcoholisch aanbod in de kijker op je activiteiten. Dat kan bijvoorbeeld via een ‘drankje van de maand’, een vermelding op het suggestiebord of een promo-actie.
  • Denk na over een faire prijszetting: hou non-alcoholische dranken goedkoper dan hun alcoholisch equivalent. Uiteraard kan je voor een mocktail of alternatieve (fris)drank iets meer vragen dan voor een standaard frisdrank. Als gratis water financieel niet mogelijk is, maak dit dan minstens de goedkoopste drank in jullie aanbod.
  • Denk na over kleine acties die de drempel verlagen om water of non-alcoholische dranken te bestellen of drinken. Zet bijvoorbeeld standaard kannen met water op de tafels bij een cantus, laat praesidiumleden af en toe zichtbaar iets non-alcoholisch drinken op activiteiten, enzovoort.
  • Laat je tappers een online bartraining volgen. Hierin wordt in 30 minuten uitgelegd hoe je verantwoord alcohol schenkt en wat je kan doen bij incidenten. Dat kan gratis op het VAD-vormingsplatform.
  • Zorg dat je leden, vrienden, bezoekers veilig thuis geraken. Laat niemand alleen achter, zeker niet wanneer die persoon onder invloed is.

Op zoek naar meer tips om met je studentenvereniging te werken rond alcohol of drugs? Contacteer de CGG-preventiewerker in je buurt voor advies op maat van jouw vereniging.

Doorverwijzing nodig? Contacteer De Druglijn!

Maak je je zorgen om iemand?

Studeren, alcohol en cannabis

Ze zeggen dat studenten veel alcohol drinken, en geregeld eens een jointje lusten. Klopt dat eigenlijk wel?

Studeren en medicatie

Examens, de stress neemt toe! Pillen die meer concentratie of rust beloven, lijken dan aanlokelijk. Maar hoe zit het echt?

Studentenverenigingen

Ook als studentenvereniging kan je overlast, onveilige situaties of problemen door alcohol of drugs beperken of voorkomen.