Feesten met vrienden is niet alleen leuker, maar ook veiliger. Want vrienden zijn er voor elkaar!

Alcohol heeft een verdovend effect op de hersenen. Wanneer iemand alcohol drinkt, raken eerst de hersendelen verdoofd die het gedrag en de gevoelens controleren. Zo zorgt een kleine hoeveelheid alcohol voor een actief gevoel. Dit kan ervoor zorgen dat je roekeloos omgaat met je vrienden en soms in benarde situaties terechtkomt.

Cannabis is niet 'gewoon maar een plantje'. Het is een drug en elk druggebruik houdt risico's in. Wie blowt heeft een verhoogd risico op verslaving en psychose.

Ook jouw vrienden kunnen in de problemen komen. Misschien kennen sommige vrienden hun grenzen niet. Weet je vooraf al wie het te bont zal maken, hou dan een oogje in het zeil.

Denk je dat het 'not done' is om je vriend aan te spreken over zijn gedrag? 1 op 4 studenten kreeg zelf al eens een opmerking over hun drinken van een vriend. Goede vrienden dragen zorg voor elkaar.

Wat kan erop wijzen dat je vriend(in) problemen heeft of verslaafd is?

En hoe kan je er met je vriend(in) over praten zonder ruzie te krijgen? Je wil tenslotte niet dat alcohol of drugs tussen jullie in komt te staan.

Echt helder denken deed ik niet meer die avond en daar schrik ik toch wat van eerlijk gezegd.

'Thomas' (19 jaar)

Lees meer

Bezorgd om een vriend?