Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Heroïne » Risico’s van heroïne

Risico’s van heroïne

Heroïne kent risico’s op korte en lange termijn. Het is een verslavende drug. Wie stopt met gebruik of niet tijdig bijgebruikt, kan hevige ontwenningsverschijnselen krijgen.

Risico’s op korte termijn

  • Heroïne heeft een slechte reputatie door de kans op een overdosis. Men weet nooit hoe zuiver de heroïne is. Een overdosis kan veroorzaakt worden door heroïne die zuiverder is dan verwacht of door na een periode van niet-gebruik opnieuw een dosis te nemen die men voordien gewoon was (bijvoorbeeld na een verblijf in de gevangenis of in een ontwenningskliniek). Ook kleine dosissen kunnen fataal zijn als de heroïne versneden is met giftige stoffen.
  • Wie sterk verdoofd is door heroïne heeft een grotere kans op ongevallen of het zich onopgemerkt kwetsen omdat heroïne alle pijngevoelens wegneemt.
  • Heroïnegebruik kan leiden tot misselijkheid en braken. Braken in combinatie met zware verdoving kan verstikking veroorzaken.
  • Door het inspuiten van heroïne kunnen er bloedingen ontstaan. Het kan ook zorgen voor infecties of abcessen. Het inspuiten van onzuivere heroïne kan vuil in de aders brengen en die aders beschadigen. Wie vuile naalden gebruikt of naalden deelt met andere mensen, loopt kans op besmetting met hepatitis B en C en HIV. Om dit te voorkomen bestaan er spuiten-ruil-programma’s.

Risico’s op lange termijn

  • Heroïnegebruik gaat soms samen met zelfverwaarlozing zoals slecht eten en onregelmatig leven. Dat heeft gevolgen voor het lichaam. Wie sterk vermagert, heeft minder natuurlijke weerstand tegen ziektes en infecties.
  • Bij regelmatig gebruik komen ook vaak verstoppingen en darmproblemen voor. Op langere termijn geraakt bij vrouwen de menstruatiecyclus verstoord en kan die zelfs volledig ophouden. Langdurig heroïnegebruik kan zorgen voor een overgevoeligheid voor pijn.
  • Wie afhankelijk is van heroïne, komt op termijn vaak ook financieel, relationeel en sociaal/juridisch in de problemen.

Hoe verslavend is heroïne?

  • Geestelijke afhankelijkheid kan snel ontstaan. Dat komt omdat de ervaring van een heroïneroes zeer overweldigend is.
  • Ook lichamelijke afhankelijkheid treedt vrij snel op (in vergelijking met andere drugs). De lichamelijke afhankelijkheid wordt in de hand gewerkt door de sterke gewenning: het lichaam went zeer snel aan een bepaalde dosis en men heeft al gauw meer nodig om hetzelfde effect te voelen. Hierdoor gaat men makkelijker opnieuw gebruiken om die afkickverschijnselen te stoppen of te voorkomen.

Afkicken van heroïne

Wie stopt met gebruiken of niet tijdig bijgebruikt, kan hevige ontwenningsverschijnselen krijgen (dit wordt ‘cold turkey’ genoemd): angstgevoelens, irritatie, zweten en koude rillingen, kippenvel, braakneigingen, buikkrampen, diarree, tranende ogen, lopende neus, pijn in armen en benen.

Die ontwenningsverschijnselen treden meestal enkele uren na het laatste gebruik op, en zijn twee tot vier dagen erna het hevigst.

Om het lichamelijk en geestelijk ontwennen van heroïne te vergemakkelijken, worden vervangende medicijnen zoals methadon en buprenorphine gebruikt. Soms worden op de illegale markt ook pijnstillers gekocht om de afkick op te vangen.

Risico’s van heroïne tijdens een zwangerschap

  • Er zijn ernstige risico’s verbonden aan het gebruik van heroïne tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode. Het gebruik verhoogt de kans op een miskraam, een heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van de baby, onder andere afwijkingen in het zenuwstelsel en groeivertraging. De baby is bij de geboorte meestal klein en licht, en dus vatbaarder voor ziektes en infecties. Vaak slaapt de baby slecht en de kans op wiegendood is groter.
  • Gebruikt men tot aan de bevalling heroïne, dan is de baby al bij de geboorte verslaafd en zullen er afkickverschijnselen optreden bij het kind.
  • Bij een heroïneverslaving is het toch niet aan te raden om tijdens de zwangerschap zomaar plots te stoppen met het gebruik. Het afkicken kan samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaken. Die doen de kans op een miskraam of vroeggeboorte sterk toenemen. Afkicken zonder medische begeleiding is geen goed idee. Het is aangeraden om een arts of vroedvrouw te betrekken bij de zwangerschap. Een arts kan vervangingsmedicatie, zoals methadon, voorstellen.

Meer over heroïne

Materiaal over heroïne

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden