Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Methadon » Mag ik methadon meenemen op reis?

Mag ik methadon meenemen op reis?

In de meeste Europese landen mag je ofwel methadon de grens over brengen, of kan je er ter plaatse aan geraken. Er zijn echter ook landen waar methadon verboden is. Als je op reis gaat, bereid je je best tijdig voor.

De richtlijnen verschillen sterk per land. Raadpleeg dus zeker van tevoren deze Engelstalige richtlijnen per land over methadon en bespreek je reis met de arts die de methadon voorschrijft.

Let wel: dit zijn geen richtlijnen van de overheid zelf. Het is dus zeker ook de moeite waard om ook de bepalingen over drugs en methadon voor je land van bestemming te checken bij de ‘reisadviezen‘ van de Belgische diplomatie.

Methadon meenemen vanuit België

In sommige landen kan je in specifieke situaties methadon over de grens brengen. Bijvoorbeeld als je vergezeld bent van een dokter of als je op zakenreis gaat. Je kan dan een import- of exportlicentie krijgen.

Zorg wel dat je de juiste documenten op zak hebt. Zo vraag je best een schriftelijk afschrift van data van de reis, behandelingsmethode enzovoort. Voor sommige landen is het nuttig om je voorschrift te laten vertalen in de plaatselijke taal. Dit kan je laten afstempelen bij de ambassade of het consulaat.

Ter plaatse methadon kopen

In sommige landen mag je geen methadon over de grens brengen, maar kan je het wel ter plaatse voorgeschreven krijgen. Je kan hierover informatie vragen aan je voorschrijvende arts en bij buitenlandse methadonverstrekkers.

Zorg voor je op reis vertrekt al voor een afspraak bij een arts of ziekenhuis ter plaatse. Zoniet kan je te maken krijgen met wachtlijsten.

Wat als ik wil reizen naar een land waar methadon verboden is?

Weeg van tevoren af of het de moeite waard is om te reizen naar een land waar methadon verboden is. Mogelijk kan je er wel andere medicijnen met een vergelijkbare werking krijgen.

Bij twijfel kan je bij het boeken een annulatieverzekering nemen. Dit voor het geval je alsnog te weten komt dat je de toelating niet krijgt. Het is ook aan te raden om een ziekteverzekering voor reizen te nemen. Zo vermijd je dat je volledig zelf de kost betaalt als je ziek wordt.

Veelgestelde vragen over methadon

Materiaal over heroïne