Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Alcohol » Word je sneller dronken als je alcohol met een rietje drinkt?

Word je sneller dronken als je alcohol met een rietje drinkt?

Bier of andere alcohol met een rietje drinken zorgt er inderdaad voor dat je iets sneller dronken wordt. Niet omdat je meer alcohol binnenkrijgt, maar omdat de alcohol sneller in je bloed terechtkomt.

Wanneer je een glas alcohol drinkt, stroomt de drank voornamelijk over je tong. Door met een rietje te drinken, komt de drank meer in contact met je gehemelte. De huid van het gehemelte is erg dun en sterk doorbloed, waardoor stoffen gemakkelijk in de bloedsomloop terechtkomen. Alcohol komt langs deze weg sneller in het bloed dan via de maag en de darmen.

Door aan een rietje te zuigen ontstaat er lage druk in je mond. Als de druk lager is, verdampt de alcohol sneller. De alcoholdampen komen zo via de longen opnieuw sneller in je bloed terecht dan via maag en darmen.

Hou er ook rekening mee dat alcohol uit koolzuurhoudende dranken sneller wordt opgenomen in je bloed. Wie dat soort dranken met een rietje drinkt, loopt dus het risico nog sneller dronken te worden. Vergeet echter niet dat vooral de hoeveelheid alcohol bepaalt hoe dronken iemand wordt.