Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Alcohol » Verdwijnt alle alcohol als je een gerecht kookt of flambeert?

Verdwijnt alle alcohol als je een gerecht kookt of flambeert?

Sauzen met wijn of sterkedrank, flamberen, coq-au-vin, doordeweeks stoofvlees met bier, … Er zijn best veel warme gerechten waaraan alcohol wordt toegevoegd. Klopt het dat door het opwarmen of koken de alcohol helemaal verdwijnt en enkel de smaak van de alcoholische drank in het gerecht achterblijft?

Zuivere alcohol is vluchtiger dan water. Daarom zal het bij opwarming ook sneller verdampen dan water. Alcohol verdampt vanaf een temperatuur van bijna 80 graden, terwijl water pas echt verdampt als het kookt bij 100 graden.

Toch wil dat niet zeggen dat de alcohol volledig verdwenen is uit een gerecht dat je hebt opgewarmd of gekookt.

Alcohol verdwijnt heel traag uit gerechten:

  • Na een kwartier is slechts iets meer dan een derde van de alcohol verdwenen.
  • Het duurt gemiddeld tot 2 uur voor 90% van de alcohol verdampt

Hoe zit het met flamberen?

Flamberen lukt enkel als er alcohol met een hoog alcoholpercentage gebruikt wordt. Sterke drank dus, geen bier of wijn. Die wordt opgewarmd in een steelpan en samen met het gerecht laat men die pan dan vuur vatten. De verdampende alcohol zorgt voor geel-blauwe vlammen.

Dat oogt nog nogal spectaculair en men zou dus kunnen veronderstellen dat de alcohol heel snel en drastisch verdwijnt. Toch klopt dat niet. Na het flamberen zit er nog zo’n kwart van de alcohol in.

Alcohol blijft achter

Samengevat wil dit zeggen dat er in dit soort gerechten altijd wel alcohol achterblijft.

Hoeveel of hoe weinig ook, hou daar best rekening mee als je liever alcoholvrij van je maaltijd of diner wil genieten, of als je gasten ontvangt die voor alcoholvrij kiezen.

Toch maar beter geen geflambeerde pannenkoeken of andere gerechten voor kinderen dus. En hou ook rekening met zwangere vrouwen, of gasten die zich nog in het verkeer moeten begeven.

Goed gastheerschap

Ook gasten in herstel van een alcoholprobleem, verwen je best met een bereiding waar geen alcohol aan te pas kwam.

Al is het achtergebleven alcoholpercentage misschien laag, alleen al de smaak van het bier, de wijn of de sterke drank in een gerecht kan het onaangenaam maken voor hen. Onderschat niet dat die kan volstaan om de drang naar een glas alcohol weer op te roepen.

Het principe dat zuivere alcohol sneller verdampt van water, is ook het idee waarop distilleren gebaseerd is. Om zogeheten sterke dranken te maken, worden gegiste dranken verhit. De alcohol die verdampt wordt vervolgens opgevangen.

Lees meer over hoe alcohol ontstaat.