Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Alcohol » Iemand in het bedrijf heeft een alcohol- of drugprobleem, wat nu?

Iemand in het bedrijf heeft een alcohol- of drugprobleem, wat nu?

De werkcontext kan een belangrijke bijdrage leveren om werknemers met alcohol- of andere drugproblemen aan te zetten hun gedrag te veranderen.

Wanneer wordt vastgesteld dat het functioneren van een werknemer lijdt onder het gebruik van alcohol of drugs, kan er gereageerd worden door hem of haar informatie te geven over het verslechterde werkgedrag. Maar ook door grenzen te stellen én een verbetering van het functioneren in het vooruitzicht stellen.

Het doel is dat de collega zijn of haar functie kan behouden en dat de negatieve gevolgen van het middelenmisbruik voor de werkgever verminderden. Op die manier ontstaat een win-win-situatie voor alle betrokkenen.

De bedrijfsarts of een andere vertrouwensfiguur kan indien gewenst contact opnemen met externe hulpverleningsorganisaties.

Voor werkgevers is er de website Qado, waar alles te vinden is voor een efficiënt preventief alcohol- en drugbeleid op maat.

Veelgestelde vragen

Partners, familieleden en vrienden van mensen die in de problemen komen door hun gebruik, zitten vaak met dezelfde onzekerheden. Op deze pagina’s vind je antwoorden op de vragen die we bij De Druglijn het vaakst horen.

Materiaal over alcohol

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden