Xtc heeft al sinds de jaren negentig een kwalijke reputatie. Het is een chemische drug, wat maakt dat veel mensen vermoeden dat de pillen veel rommel bevatten en van slechte kwaliteit zijn.

De voorbije jaren duiken in de pers steeds meer berichten op over xtc-pillen die hoge dosissen van de werkzame stof MDMA bevatten of andere gevaarlijke stoffen bevatten. Wat is er aan de hand met de xtc-pil: is het rommel of net een gevaarlijk zuivere drug?

Hoeveelheid MDMA

De xtc-markt in Belgiƫ en Nederland is gelijkaardig. Analyses van xtc-pillen in ons land en vooral in Nederland tonen aan dat de samenstelling van xtc-pillen de voorbije jaren sterk wijzigde. Zo stelde het Nederlandse Drug Informatie en Monitoring System (DIMS) in 2009 vast dat slechts 6 op 10 van de onderzochte xtc-pillen ook echt MDMA (de actieve stof in een xtc-pil) of MDMA-achtige stoffen bevatten. Men vermoedt dat dit te maken had met problemen in de aanvoer van 'grondstoffen' voor de aanmaak van xtc in illegale labs. Door schaarste aan MDMA bevatten xtc-pillen toen vaak lage dosissen MDMA of zelfs totaal andere stoffen zoals mCPP.

Sinds 2010 nam het aantal pillen dat wel MDMA of MDMA-achtige stoffen bevat, weer toe. Inmiddels bevatten meer dan 90% van de in Nederland onderzochte pillen MDMA.

Niet alleen het percentage pillen met MDMA erin groeide gestaag, ook de hoeveelheid MDMA per pil is toegenomen. In Nederland is de gemiddelde dosis MDMA in geanalyseerde pillen gestegen sinds 2010. In 2015 bedroeg het gemiddeld 126 mg MDMA per pil. Dit is Dit is de laatste jaren verder gestegen tot gemiddeld 171 mg in 2018. De laatste jaren worden zowel in Nederland als in Belgiƫ zelfs regelmatig pillen 200 tot 300 mg MDMA aangetroffen. Dat is 3 tot 4 keer zoveel als de 75 mg MDMA per pil die lang de standaard was.

Hoog gedosserde pillen zorgen voor meer ongewenste effecten en risico's zoals oververhitting. In ernstige gevallen kan een overdosis MDMA leiden tot psychotische reacties, hartritmestoornissen, leverfalen, coma en zelfs de dood.

Andere stoffen

Naast hooggedoseerde pillen, worden er ook soms pillen aangetroffen die andere riskante stoffen bevatten, zoals PMMA (ParaMethoxyMethylAmfetamine). PMMA is uiterst gevaarlijk. De effecten lijken op die van MDMA, maar beginnen pas enkele uren na het inslikken te werken. Bij MDMA is dat na een half uur tot drie kwartier. Omdat het later gaat werken, kunnen mensen verkeerdelijk denken dat ze een laag-gedoseerde xtc-pil geslikt hebben en extra pillen slikken. Inname van meerdere PMMA-pillen kan dodelijk zijn.

De samenstelling van pillen die als xtc verkocht worden, kan dus sterk verschillen van pil tot pil. De kleur, vorm of het logo van de pil biedt geen veiligheidsgarantie voor de samenstelling. Meer nog: twee identiek uitziende pillen kunnen toch een hele andere samenstelling hebben.

Bij xtc-gebruik wordt aangeraden met een kleine dosis (een kwart of een halve pil) te starten en lang genoeg (minimum een uur) het effect af te wachten alvorens eventueel meer in te nemen. Maar xtc-gebruik is en blijft riskant.
De beste garantie om risico's te voorkomen, is geen xtc gebruiken.

Meer info over gevaarlijke drugs die in omloop zijn, vind je op onze EWS-pagina.

Veilig en gezond uitgaan

Tips en advies

Uitgaan, da's plezier maken, iets vieren en ontspannen. Voor heel wat mensen hoort daar alcohol bij. Voor sommigen komen daar ook illegale drugs aan te pas.

Combigebruik. De meest gestelde vragen

Folder over de risico's van het combineren van illegale drugs met elkaar of met alcohol.