Alternatieve benamingen: MDMA, bollen, pillen, batterijen, sjaars, jappen, E

Wat is xtc?

De werkzame stof in xtc heet 3,4-methyleen-dioxy-methamfetamine of afgekort MDMA. Xtc is familie van de speedachtige stoffen of amfetamines maar is ook verwant met mescaline, een tripmiddel uit de peyotecactus. Xtc werkt opwekkend en bewustzijnsveranderend (hallucinogeen). Het wordt meestal verkocht als tabletten (xtc-pillen) en vaak 'bollen' genoemd. MDMA komt ook als poeder of kristallen.

Effecten

Xtc heeft zowel opwekkende als bewustzijnsveranderende effecten. Men voelt zich energiek en helder. Mensen spreken over een gelukzalig, tintelend gevoel. Kleuren, geluiden of aanrakingen worden intenser waargenomen. Men wil praten, contact leggen en ervaart een gevoel van samenhorigheid en intimiteit. Daarom wordt xtc wel eens de 'love drug' genoemd.

Risico's

De grootste risico's van xtc op korte termijn zijn oververhitting, uitdroging en hartproblemen. Wie xtc slikt, weet nooit wat hij precies gebruikt. Twee identiek uitziende pilletjes of poedertjes kunnen een heel andere uitwerking hebben. Een hoge dosis MDMA of andere gevaarlijke stoffen in pillen kunnen voor een overdosis zorgen. Op den duur kan je van xtc depressief raken en problemen met je concentratie en geheugen krijgen.

Wetgeving

Xtc is een illegale drug. Het bezit, de verkoop, de aankoop en de invoer van xtc is verboden. Uiteraard is ook rijden onder invloed van xtc strafbaar. Daarom wordt het gebruik van xtc in het verkeer gecontroleerd via speekseltests.

Risico's beperken

Drugs gebruiken houdt altijd risico's in. Dat is zo voor alle drugs, ook voor xtc. Wie geen risico's wil lopen, gebruikt beter niet. Kies je er desondanks toch voor om xtc te gebruiken, probeer de risico's dan zoveel mogelijk te beperken.

Test jezelf

Hoe riskant is mijn gebruik van xtc? Hoe staat het met mijn kennis over xtc?

Materialen over xtc

Combigebruik. De meest gestelde vragen

Folder over de risico's van het combineren van illegale drugs met elkaar of met alcohol.