Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Veelgestelde vragen » Zijn legale drugs veiliger dan illegale drugs?

Zijn legale drugs veiliger dan illegale drugs?

Of een middel legaal of illegaal is, zegt niet alles over de schadelijkheid of veiligheid ervan. Heel wat mensen komen in de problemen met alcohol en bijvoorbeeld slaap- en kalmeermiddelen. Toch zijn dit gecontroleerde, wettelijk toegestane middelen. Waarom zijn sommige middelen legaal en andere illegaal en wat speelt daar zoal in mee?

Waarom is de ene drug illegaal, en de andere niet?

Er zijn periodes geweest in de geschiedenis dat alcohol illegaal was, er zijn heel wat landen waar dit momenteel nog steeds zo is. Of iets legaal of illegaal is heeft met allerlei factoren te maken, maar is zeker ook afhankelijk van de geschiedenis en cultuur.

Of iets verboden is, hangt overigens niet alleen af van de drugwetgeving. Zo geldt voor medicijnen die verslavend kunnen zijn de geneesmiddelenwetgeving. Medicatie zoals slaap- en kalmeermiddelen en pijnstillers zijn alleen op voorschrift te verkrijgen. Gebruik zonder voorschrift is daardoor illegaal.

De wetgeving evolueert met de tijd. Ooit werd cocaïne of heroïne die nu als heel riskante drugs beschouwd werden, vooral als een medicijn gezien. Er zijn zo wel meer stoffen die oorspronkelijk een medicijn waren maar die na verloop van tijd grotendeels of volledig verboden werden omdat ze te veel risico’s inhielden. Denk aan amfetamines (speed) of GHB. Ook wat alcohol betreft is de wet een stuk strenger dan pakweg twintig jaar terug.

Omgekeerd wordt de wet soms soepeler. Zo zijn er verschillende landen waar onder een aantal voorwaarden cannabisgebruik niet meer strafbaar is. Ook al is  cannabis bij ons verboden, ook in België is het vervolgingsbeleid in 2003 versoepeld.

Minder controle op illegale drugs…

Door een stof illegaal te maken, wil de wetgever iets doen aan de beschikbaarheid. Het zorgt er met andere woorden voor dat ze moeilijker te verkrijgen wordt. Een nadeel daarvan is dan weer dat zulke drugs illegaal geproduceerd en verkocht worden zonder toezicht of kwaliteitscontrole. Dit brengt een groter risico met zich mee omdat de samenstelling, zuiverheid en kracht van deze drugs onbekend zijn.

… maar legale drugs zijn niet ‘veilig’

De gevaren of schadelijkheid van een roesmiddel hangt van veel meer af dan van de vraag of de wet ze toelaat of verbiedt. Elke stof heeft zijn eigenschappen, maar ook de dosis, de manier waarop je het gebruikt, hoe gevoelig je bent, combinaties met andere middelen, hoe lang je iets gebruikt, de omstandigheden waarin je dat doet, … kunnen een groot verschil maken qua risico’s.

Eén ding is duidelijk: of het nu legaal of illegaal is, elk roesmiddel heeft zijn risico’s. Wie geen risico’s wil lopen, gebruikt ze dus beter niet.

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden