Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Veelgestelde vragen » Hoe duur zijn drugs?

Hoe duur zijn drugs?

Omdat drugs illegaal zijn en dus ook illegaal verkocht worden, hebben ze geen vaste prijs. De ene drug is natuurlijk duurder dan de andere, maar voor eenzelfde drug kan de prijs ook sterk schommelen.

De straatwaarde van drugs wordt vaak bepaald door hoe groot de vraag en het aanbod zijn. De prijs van een drug kan op vrij korte tijd stijgen of net dalen, afhankelijk van de beschikbaarheid ervan. Cocaïne werd de voorbije jaren bijvoorbeeld goedkoper omdat er meer van die drug op de illegale markt beschikbaar werd.

Ook tal van andere dingen kunnen de prijs beïnvloeden. Bijvoorbeeld de zuiverheid en mate waarin een drug versneden is. Een prijs kan ook verschillen van dealer tot dealer, of naargelang hoeveel drugs tegelijk gekocht worden. De prijs kan soms zelfs verschillen naargelang de plaats waar ze gekocht worden.

Omdat het hoe dan ook om een illegale markt gaat, is het moeilijk om een exact bedrag op een drug te plakken. Onderstaand lijstje geeft wel een idee van de prijzen gedurende de voorbije jaren.

  • Voor cannabis geldt dat marihuana gemiddeld 8 à 9 euro per gram en hasj zo’n 9 euro per gram kost. Gezien het grote aantal cannabisvariëteiten dat verkocht wordt, kan de prijs enorm schommelen en soms veel hoger liggen.
  • Cocaïne kost gemiddeld 50 tot 55 euro per gram, maar ook hier kunnen de prijzen verschillen.
  • Heroïne kost gemiddeld 28 euro per gram.
  • Speed kost gemiddeld 8 à 9 euro per gram.
  • Xtc-tabletten worden meestal aan zo’n 4 à 5 euro per stuk verkocht.
  • Lsd kost gemiddeld 8 euro per dosis.
  • GHB wordt aan 15 euro per dosis (flesje) verkocht.

Hoeveel iemand uitgeeft aan drugs, hangt niet alleen af van de drug, maar ook van hoe vaak en hoeveel iemand gebruikt. Afhankelijk daarvan kan men door druggebruik in zware financiële problemen raken.

Omgekeerd is het erg moeilijk of zelfs onmogelijk om op basis van iemands uitgaven in te schatten of die persoon drugs gebruikt, om welke drugs het zou gaan, laat staan hoe vaak of hoeveel die zou gebruiken.

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden