Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Veelgestelde vragen » Testen op alcohol en drugs op de werkvloer

Mag er op het werk getest worden op alcohol- en druggebruik?

Neen, een alcoholtest of drugstest op de werkvloer mag niet zomaar. Regels over het testen op alcohol en drugs moeten opgenomen zijn in het alcohol- en drugbeleid en in het arbeidsreglement van de organisatie. Wat telt is of de werknemer zijn werk nog (naar behoren) kan uitvoeren. Een alcohol- of drugstest is hiervoor niet altijd de meest aangewezen methode.

Regels over het testen op drugs en alcohol moeten opgenomen zijn in het alcohol- en drugbeleid van de organisatie. Cao 100 bepaalt dat elke organisatie zo’n beleid moet hebben. Het gebruik van testen moet in het arbeidsreglement staan. Daarnaast moet het arbeidsreglement ook vermelden wanneer getest kan worden, wie kan testen, wat er gebeurt met een positief resultaat, enzovoort.

Ademtesten en psychomotorische testen

Volgens cao 100 kunnen ademtesten en psychomotorische testen een bijkomend middel zijn om te bepalen of de werknemer zijn werk naar behoren kan uitvoeren. Er mogen geen sancties worden genomen die enkel gebaseerd zijn op het resultaat van de test, bijkomende vaststellingen van de functioneringsproblemen zijn noodzakelijk.

De werknemer moet zijn toestemming geven voor de test, en at random testen mag niet.

Medische testen

Voor testen die een medische handeling inhouden (bijvoorbeeld bloedproef) zijn er juridische regels. Enkel een arbeidsarts kan een bloedproef afnemen.

Er werd een website ontwikkeld om werkgevers, preventieadviseurs en andere intemediairs houvast te geven bij dit soort vragen. De Qado-website verduidelijkt wat de wettelijke aspecten zijn van middelengebruik op de werkvloer, en ondersteunt bedrijven en organisaties bij het opstellen van een alcohol- en drugbeleid.

Op deze website wordt de vraag over testen op het werk uitgebreider beantwoord.

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden