Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Veelgestelde vragen » Spiking, er werd iets in mijn drankje gedaan

Is het mogelijk dat er iets in mijn drankje werd gedaan?

Soms gebeurt het dat mensen – zonder dat ze het weten of willen – iets toegediend krijgen. Een fenomeen dat ook ‘spiking’ genoemd wordt, en waarbij de kans bestaat dat er in verdoofde toestand misbruik van hen gemaakt wordt.

De Druglijn krijgt af en toe vragen van mensen over een vermoeden van ‘spiken’. Ze vermoeden dat er zonder hun medeweten iets in hun drankje werd gedaan. Vaak voelen ze zich ontredderd, weten ze niet wat hen allemaal is overkomen en zijn ze bang dat ze er lichamelijk iets aan overhouden. Ook emotioneel en psychisch is de impact van spiking groot. De machteloosheid, het gevoel van controleverlies over hun eigen lichaam en geest is groot.

Wat doen bij een vermoeden dat je gedrogeerd werd?

Het kan gebeuren dat je fysiek merkt dat er ‘iets’ gebeurd is: je wordt bijvoorbeeld ergens wakker of je komt bij bewustzijn zonder dat je weet hoe je op die plaats geraakt bent. Of je hebt kneuzingen of blauwe plekken zonder te weten waarvan.

Soms zijn er echter geen fysieke tekenen of symptomen, maar heb je wel de indruk of het aanvoelen dat je gedrogeerd werd. Men kan een black-out hebben en zich bijvoorbeeld niets meer herinneren van een deel van de nacht. Sommige mensen ervaren droomfragmenten, zogenaamde flashbacks van wat gebeurd is, maar kunnen dit niet plaatsen. Vaak voelen ze bij deze beelden of dromen angst, zonder echt te weten waarom. De beelden kunnen opkomen tijdens tv kijken, autorijden, …

Is dit herkenbaar? Neem in zulke gevallen zo vlug mogelijk iemand in vertrouwen. Bijvoorbeeld een vriend of een vriendin die mee op stap was. Praat alles door en probeer te reconstrueren wat er precies gebeurde.

Maak je je zorgen over mogelijk seksueel misbruik? Dan zoek je best zo snel mogelijk contact met de huisarts of gynaecoloog. Je kan ook in alle vertrouwelijkheid contact opnemen met een dienst slachtofferhulp of met één van de zorgcentra na seksueel geweld.

Sommige producten zijn terug te vinden in het bloed en de urine, maar sommige daarvan slechts gedurende een korte tijd. De afname van een urine-of bloedstaal gebeurt dus best zo snel mogelijk.

Jammer genoeg werden slachtoffers tot voor kort niet altijd even hard geloofd door hun omgeving, politie of medisch personeel. Die tijd ligt gelukkig achter ons. Zo kan je nu ook terecht bij speciaal daartoe opgerichte ‘Zorgcentra na seksueel geweld’.

Welke drugs kunnen bij spiking gebruikt worden?

Dit is een zeer moeilijk te beantwoorden vraag. Er zijn verhalen over misbruik nadat iemand drugs zoals GHB of ketamine kreeg toegediend. Bij onderzoeken blijkt het vaak moeilijk om daar sporen van terug te vinden.

Naast illegale drugs mag niet over het hoofd gezien worden dat het ook om verdovende medicatie kan gaan. Vroeger werd het medicijn Rohypnol vaak vernoemd. Omwille daarvan voegde de fabrikant al vele jaren geleden een kleurstof toe. Dat zou moeten helpen om aan je drankje te merken dat er iets niet klopt. Maar naast dit medicijn zijn er natuurlijk nog heel wat gelijkaardige middelen op de markt. Bijvoorbeeld Valium® (Diazepam). Opnieuw wordt zulke medicatie helaas zelden opgespoord.

Bij veel incidenten is er sprake van alcoholgebruik. Alcohol is op zich een verdovende stof en afhankelijk van hoeveel iemand gedronken heeft, kan het in combinatie met verdovende drugs of medicijnen een 1+1=3 effect hebben, waarbij ze elkaars verdovend effect dus versterken.

Ook al is het moeilijk om op te sporen met welke stof precies iemand gespiket zou zijn, het blijft belangrijk om een onderzoek te laten uitvoeren en hulp te zoeken. Hoe meer duidelijkheid er kan komen over wat er gebeurde, hoe helpender dat kan zijn om de verschrikkelijke ervaring te verwerken.

Tips om problemen te voorkomen

Er bestaan geen tips om het risico op problemen tot nul te herleiden. Het is altijd een goed idee om je drankje niet alleen achter te laten. Maar als je uitgaat, kan ook niet de bedoeling zijn om heel de tijd achterdochtig te moeten zijn.

Merk je dat iemand over je grenzen wil gaan? Reageer daarop, en geef dit duidelijk aan. Betrek er eventueel omstaanders bij.

Zie je dat iemand anders lastig gevallen wordt? Laat dit niet zomaar gebeuren en grijp in. Weet je niet goed hoe dat aan te pakken? Denk dan aan de vijf A’s van de #WijGrijpenIn-campagne van Sensoa:

  • Anderen betrekken
  • Afleiden
  • Afzonderen
  • Aanspreken
  • Aanwezig blijven

Het is belangrijk om bij het uitgaan oog te hebben voor elkaar, en om contact te houden. Loopt het mis en voelt iemand zich niet goed? Laat hem of haar nooit alleen, maar zoek hulp. Als je je zelf niet goed voelt, spreek iemand aan: een vriend of vriendin, barpersoneel, security of indien nodig gewoon omstaanders.

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden