Alternatieve benamingen: amfetamines, crystal meth, methamfetamine, bommetje

Wat is speed?

Speed is de straatnaam voor drugs die amfetamines bevatten. Dit zijn chemische stoffen met een sterk oppeppende werking. Speed komt meestal voor in poedervorm en wordt meestal gesnoven. Het poeder kan wat plakkerig tot nat zijn. Het heeft een vale kleur (soms ook een pastelkleur) en een sterke chemische geur.

Effecten

Speed geeft een enorm energiegevoel, zowel lichamelijk als mentaal. Het effect duur vier tot acht uur. De energie komt echter niet uit het poedertje of pilletje, maar uit het eigen lichaam. Zodra de drug is uitgewerkt, is men extra moe, hongerig en neerslachtig.

Risico's

Speed verhoogt de bloeddruk, wat onder andere hoofdpijn, hartkloppingen en hyperventilatie kan veroorzaken. Na de uitwerking van speed zijn mensen vaak lusteloos en hebben dan de neiging om opnieuw te gaan gebruiken. Wie speed neemt, weet ook nooit wat hij precies gebruikt. Op langere termijn is er risico op schade aan het hart en de bloedsomloop, op verslaving en op depressieve gevoelens.

Wetgeving

Het bezit, de verkoop, de aankoop en de invoer van speed is verboden. In het verkeer is er een nultolerantie wat drugs betreft. Sinds 1 oktober 2010 wordt er met speekseltesten op speedgebruik gecontroleerd in het verkeer.

Risico's beperken

Drugs gebruiken houdt altijd risico's in. Dat is zo voor alle drugs, ook voor speed. Wie geen risico's wil lopen, gebruikt beter niet. Kies je er desondanks toch voor om speed te gebruiken, probeer de risico's dan zoveel mogelijk te beperken.

Test jezelf

Hoe riskant is mijn gebruik van speed?

Materialen over speed

Druglijnflyer Speed

Eens de speed is uitgewerkt, voel ik me belabberd. Waarom is dat?