Alternatieve benamingen: mephenon

Wat is methadon?

Methadon is net als heroïne een opiumachtige stof. Beide stoffen hebben dus een gelijkaardige werking. In tegenstelling tot heroïne is methadon echter een medicijn en dus legaal. Het wordt in de drughulpverlening gebruikt om heroïnegebruikers te helpen ontwennen. Methadon komt meestal voor als siroop.

Effecten

Methadon is een vervangproduct voor heroïne. Het zorgt ervoor dat iemand die afhankelijk is van heroïne zich niet meer ziek hoeft te voelen bij het stoppen met heroïne: hij of zij zal dan geen ontwenningsverschijnselen krijgen. Het verschil met heroïnegebruik is dat bij methadongebruik geen roes wordt ervaren. Methadon heeft ook een langere uitwerking dan heroïne.

Risico's

Methadon is een zwaar verdovend medicijn dat ernstige risico's geeft bij onjuist gebruik. Mensen die normaal geen methadon of andere opiaten gebruiken, hebben veel kans op een overdosis bij methadongebruik. Wanneer iemand naast methadon ook nog heroïne, medicatie of alcohol gebruikt, verhoogt de kans op een overdosis nog.

Wetgeving

In 2004 is er een Koninklijk Besluit gepubliceerd om het voorschrijven van methadon wettelijk te regelen. Artsen mogen onder bepaalde voorwaarden methadon voorschrijven. Gespecialiseerde hulpverleningscentra verstrekken methadon in het kader van een individueel behandelingsprogrammaen ook apothekers mogen op voorschrift van een arts methadon verstrekken.