Lsd en tal van andere tripmiddelen zijn drugs die een sterke invloed hebben op het gevoel, het bewustzijn en de waarneming. Ze vervormen wat we via onze zintuigen waarnemen (horen, zien, ruiken, voelen, smaken) en veroorzaken op die manier hallucinaties. Daarom worden tripmiddelen ook hallucinogene drugs of kortweg hallucinogenen genoemd.

Heel wat hallucinogenen zijn (semi-)synthetisch en worden in labo's aangemaakt. Enkele voorbeelden:

  • Lsd (lyserginezuur-diethylamide) is het bekendste;
  • DMT (dimethyltriptamine);
  • PCP (phencyclidine, ook wel bekend als 'angel dust');
  • chemische mescaline.

Maar hallucinogenen komen ook in de natuur voor. Ook cannabis is een - weliswaar licht - hallucinogene drug. Andere hallucinogenen:

  • sommige paddenstoelsoorten (die worden soms magic mushrooms, psillo's, champignons of gewoon paddo's genoemd);
  • sommige cactussoorten;
  • sommige kruiden en planten.

Ook ons eigen lichaam maakt in minuscule hoeveelheden hallucinogene stoffen aan.

De manier waarop tripmiddelen gebruikt worden, verschilt vaak van product tot product. De meeste tripmiddelen die in labo's aangemaakt worden, worden als poeder gesnoven, geïnjecteerd of 'gebased' (verhit en ingeademd).

Lsd is een vloeistof, maar komt meestal voor als een 'papertrip'. Dat is een stukje papier of karton waarop lsd gedrenkt is. Zo'n papiertje lijkt wel op een mini-postzegel, meestal met kleurrijke logo's of cartoonfiguren erop. De papertrip wordt onder de tong gelegd. Als het papier of karton weekt, komt de lsd via het speeksel in de bloedsomloop terecht.

Veel natuurlijke tripmiddelen zoals paddenstoelen of kruiden worden gegeten of via een thee gedronken.

Veelgestelde vragen

Een greep uit de vragen over lsd en tripmiddelen

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken gaat zelden zonder slag of stoot. Het is een verhaal van wisselend succes, tegenslagen en overwinningen. Deze folder biedt basisadvies en houvast.

Meer over lsd en tripmiddelen