Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Lsd en tripmiddelen » Wat is HPPD (Hallucinogen Persisting Perception Disorder)?

Wat is HPPD (Hallucinogen Persisting Perception Disorder)?

HPPD is een typisch verschijnsel dat na het gebruik van sommige drugs kan voorkomen. Het houdt in dat men nog lange tijd nadat de drugs zijn uitgewerkt herhaaldelijk bepaalde effecten van een tripmiddel blijft herbeleven. Gelukkig komt het niet zo vaak voor.

Bij het gebruik van tripmiddelen kan de roes verkeerd uitdraaien. Als ze een slechte, meestal beangstigende ervaring wordt, spreekt men van een bad trip. Dit komt vooral voor bij drugs die hallucinaties opwekken (bijvoorbeeld lsd, paddenstoelen, xtc, maar ook een drug als cannabis).

Soms kan dat slechte gevoel weer de kop opsteken, zelfs lang nadat de drug al uit het lichaam is. Zulke herbelevingen heten flashbacks. Dit is nog geen HPPD.

Wanneer is er sprake van HPPD?

HPPD is een afkorting die staat voor Halucinogen Persisting Perception Disorder. De 4 woorden in die naam maken al duidelijker waar het om gaat. We overlopen ze.

Nu en dan gebeurt het dat iemand zelfs lang nadat hallucinogene drugs zijn uitgewerkt last krijgt van een bepaald soort herbelevingen: verstoringen van wat je waarneemt (en vooral dan wat je ziet), zonder daarom het gevoel te hebben opnieuw onder invloed te zijn. Als die symptomen bovendien niet vanzelf verdwijnen maar blijven aanhouden, kan er sprake zijn van HPPD (Halucinogen Persisting Perception Disorder).

Verstoringen van waarnemingen kunnen om allerlei redenen voorkomen, zeker niet alleen bij HPPD. Typisch daarbij is de rol die stress speelt: wie dus ongerust of paniekerig is over visuele verstoringen, riskeert de klachten alleen maar te versterken.

Welke klachten kan je hebben bij HPPD?

De meestvoorkomende klachten hebben te maken met wat men ziet:

  • Het kan gaan om bijvoorbeeld ‘ruis‘ of ‘sneeuw‘ zien (zoals op een oud tv-scherm). Ook vlekjes, stipjes of ‘stofdraadjes’ voor de ogen zien kan voorkomen.
  • Ook vervormingen van wat men ziet zijn mogelijk: dingen blijven zien ook nadat je wegkijkt, een kring rond de voorwerpen, golfbewegingen of trillingen in wat men ziet, maar ook fellere kleuren, schaduwen of voorwerpen in een andere grootte zien dan ze zijn (kleiner of net groter).

Al die klachten hebben specifieke namen zoals ‘visual snow’, ‘floaters’, ’tracers’ of ‘halo’s’.

Andere mogelijke klachten hebben te maken met het gehoor: last van gezoem of gefluit in de oren (oorsuizingen), maar ook heel gevoelig zijn voor lawaai.

Ook de tastzin kan verstoord raken: tintelingen voelen of een grotere of verminderde tastzin ervaren.

HPPD kan ook op het evenwicht inwerken: zich draaierig voelen, wankel op de benen staan of eerder een zweverig gevoel.

Ook in het hoofd kan alles vreemd aanvoelen: bijvoorbeeld dof en mistig (zogeheten ‘brain fog’) of een ijl gevoel.

Wanneer is er sprake van HPPD?

Heb je problemen met je waarneming? Trek dan niet te snel conclusies. De klachten die bij HPPD voorkomen, komen wel bij meer mensen voor, maar dat wil nog niet zeggen dat ze ook HPPD hebben. Het komt gelukking best zelden voor.

Om echt over HPPD te spreken zijn 3 zaken belangrijk:

  1. Flashbacks ervaren. Dit is het telkens opnieuw zien van visuele verstoringen die je ook tijdens de trip zelf had. Dit terwijl je nu niet meer onder invloed bent.
  2. Zodanig veel last hebben van die klachten dat je dagelijkse doen en laten eronder lijdt.
  3. Er is geen andere (medische of psychische) oorzaak voor de klachten.

Enkel als deze drie dingen van toepassing zijn, zou het om HPPD kunnen gaan. Een dokter kan dat vaststellen.

Er bestaat geen specifieke behandeling. Het is wel duidelijk dat stress, piekeren en ongerustheid de klachten kunnen versterken. Die kopzorgen en angsten proberen verminderen en proberen tot rust komen, kan helpen om de HPPD-klachten te doen afnemen.

Veelgestelde vragen over lsd en tripmiddelen