Alternatieve benamingen: DMT, PCP, Mescaline, paddo's, cactus,

Wat is het?

Tripmiddelen zijn drugs die vervormen wat we horen, zien, ruiken, voelen en smaken. Ze beïnvloeden de manier waarop we de omgeving ervaren. Zo veroorzaken ze hallucinaties. Daarom worden tripmiddelen ook hallucinogene drugs of kortweg hallucinogenen genoemd. Lsd is het bekendste tripmiddel. Ook sommige paddenstoelen en cactussoorten zijn hallucinogenen.

Effecten

Een tripmiddel wekt hallucinaties op. Het versterkt bestaande emoties, verandert de waarneming en de beleving van tijd en ruimte. Zo kunnen gehoor, reuk en gevoel intenser worden of kunnen voorwerpen licht uitstralen. Gevoel en waarneming horen niet meer bij elkaar. Bij deze bizarre bewustzijnsverandering worden gedachten meestal als heel helder ervaren.

Risico's

Een 'bad trip' beleven is het belangrijkste risico. Daarbij komt dat tripmiddelen werken in minuscuul kleine en moeilijk te doseren hoeveelheden. Misselijkheid en braken komen voor, door de giftige stoffen in natuurlijke tripmiddelen. Op langere termijn kunnen mensen psychotisch reageren en in panieksituaties verzeild raken.

Wetgeving

Het bezit, de verkoop, de aankoop en de invoer van (semi-)synthetische tripmiddelen zoals lsd, DOB, DMT, PCP is verboden. Dit geldt ook voor een aantal planten (peyote-cactus, hallucinogene zwammen) of werkzame stoffen uit natuurlijke hallucinogenen.

De wet zegt niet uitdrukkelijk dat gebruik strafbaar is, maar vermits gebruik ook het bezit van drugs inhoudt, wordt gebruik via een omweg bestraft.

Materialen over lsd en tripmiddelen

Iemand steunen bij het stoppen met drank, drugs, pillen en gokken

Je zoon, dochter, ouder, partner, broer, zus of vriend(in) wil stoppen. Hoe kan jij daarin bijstaan? Deze brochure van De Druglijn biedt basisadvies en houvast.