Alternatieve benamingen: Special K, Ketalar

Wat is ketamine?

Ketamine is een snelwerkend verdovingsmiddel dat wordt gebruikt bij kortdurende, pijnlijke chirurgische ingrepen, in brandwondencentra en in de veeartsenij. Ketamine als medicijn staat - bekend onder de naam 'Ketalar'. De laatste jaren is ketamine als drug opgedoken in het uitgaansmilieu. Daar staat het bekend onder de naam 'Special K'.

Effecten

Ketamine is een verdovende stof met het effect van een dissociatief tripmiddel. Bij ketaminegebruik ervaart men een scheiding tussen geest en lichaam. In milde dosissen veroorzaakt ketamine een dromerige, zweverige roes. In hoge doses wekt het een soort bijna-dood-ervaring op (ook wel 'K-hole' genoemd). Hierbij worden de grenzen tussen bewustzijn en niet-bewustzijn afgetast. Tijdens de trip heeft men het gevoel zijn lichaam te verlaten of te sterven.

Risico's

Ketamine veroorzaakt misselijkheid, desoriëntatie en een gevoel van verdoving waardoor er ongelukken kunnen gebeuren.
Ketaminegebruik kan leiden tot een bad trip. Bij een te hoge dosis ketamine of door gecombineerd gebruik met alcohol of GHB kan men het bewustzijn verliezen.
Langdurig gebruik van ketamine houdt risico voor verslaving en gewenning in.

Wetgeving

Ketamine is een product dat zowel op de legale als op de illegale markt voorkomt. Legaal kan het enkel op doktersvoorschrift verkregen worden en wordt het alleen gebruikt in ziekenhuizen en door veeartsen. Ketamine valt in België onder de wetgeving op de verdovende middelen en is illegaal wanneer het niet voorgeschreven wordt.

Risico's beperken

Het gebruik van legale of illegale drugs brengt steeds risico’s met zich mee. Indien je geen risico wil lopen, gebruik je beter niet.

De volgende maatregelen kunnen de risico’s van ketaminegebruik wel verkleinen.