Alternatieve benamingen: Special K, Ketalar

Wat is ketamine?

Ketamine is een snelwerkend verdovingsmiddel dat wordt gebruikt bij kortdurende, pijnlijke chirurgische ingrepen, in brandwondencentra en in de veeartsenij. Ketamine als medicijn staat - bekend onder de naam 'Ketalar'. De laatste jaren is ketamine als drug opgedoken in het uitgaansmilieu. Daar staat het bekend onder de naam 'Special K'.

Effecten

Ketamine is een verdovende stof met het effect van een dissociatief tripmiddel. Dat wil zeggen dat de gebruiker een scheiding ervaart tussen geest en lichaam. In milde dosissen veroorzaakt ketamine een dromerige, zweverige roes. In hoge doses wekt het een soort bijna-dood-ervaring op (ook wel 'K-hole' genoemd). De gebruiker tast de grenzen tussen bewustzijn en niet-bewustzijn af. Tijdens de trip heeft hij het gevoel zijn lichaam te verlaten of te sterven.

Risico's

Ketamine veroorzaakt misselijkheid, desoriƫntatie en een gevoel van verdoving waardoor er ongelukken kunnen gebeuren.
Ketaminegebruik kan leiden tot een bad trip. Bij een te hoge dosis ketamine of door gecombineerd gebruik met alcohol of GHB kan men het bewustzijn verliezen.
Langdurig gebruik van ketamine houdt risico voor verslaving en gewenning in.

Wetgeving

Ketamine is een product dat zowel op de legale als op de illegale markt voorkomt. Legaal kan het enkel op doktersvoorschrift verkregen worden en wordt het alleen gebruikt in ziekenhuizen en door veeartsen. Ketamine valt in Belgiƫ onder de wetgeving op de verdovende middelen en is illegaal wanneer het niet voorgeschreven wordt.