Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Ketamine » Risico’s van ketamine beperken

Risico’s van ketamine beperken

Het gebruik van legale of illegale drugs brengt steeds risico’s met zich mee. Indien je geen risico wil lopen, gebruik je beter niet. De volgende maatregelen kunnen de risico’s van ketaminegebruik wel verkleinen.

Het gebruik van ketamine kan je gevoelens versterken. Wanneer je je niet goed in je vel voelt kan dit een ongunstige ervaring veroorzaken of zelfs een bad trip. Kies daarom voor een veilige omgeving waar je je goed voelt met zo weinig mogelijk storende omgevingsprikkels (fel licht, luide muziek, veel mensen, …) zoals in de natuur of thuis.

Door coördinatieverlies kan je vallen of kunnen er ongelukken gebeuren. Daarom neem je best volgende voorzorgsmaatregelen:

  • De eerste keer gebruiken of experimenteren met ketamine tijdens het uitgaan wordt afgeraden.
  • Zorg indien mogelijk voor iemand die bij je is en nuchter blijft.
  • Ga zitten om valincidenten door coördinatieverlies, evenwichtsverlies of K-hole te vermijden.
  • Gebruik niet in de buurt van autowegen, open water en hoogteverschillen. Zeker bij een eerste gebruik of bij een hoge dosis.

K-hole

Bepaal zelf je dosering en neem niet zomaar dezelfde dosis als anderen. Tolerantie heeft immers een grote invloed op de dosering die je nodig hebt.

Je start best met een kleine dosis, zo geef je je lichaam de kans om het product te leren kennen, en vermijd je een K-Hole. Het verschil tussen een lage, gemiddelde en een (te) hoge dosis is niet zo groot. Hierdoor nemen zelfs mensen die ervaring hebben met gebruik soms meer dan gewenst.

Als je bijneemt, wacht dan minstens 1 uur en neem minder dan de eerste dosis.

Bad trip

Wanneer je last krijgt van een bad trip, blijf dan rustig.

Weet dat deze niet zo lang zal duren als bij andere tripmiddelen. De effecten van ketamine duren niet zo lang, dus na 1 uur zullen de effecten beginnen afnemen.

Het kan helpen om het tijdstip van gebruik bij te houden.

  • Gebruik niet onmiddellijk na het eten om misselijkheid tegen te gaan. Drink voldoende water tijdens en na gebruik om schade aan je nieren, urinewegen en je blaas te voorkomen. Zoek professionele hulp indien je pijn voelt aan blaas, nieren en of urinewegen.
  • Gebruik zeker niet meer dan 1 a 2 keer per maand om tolerantie en geestelijke afhankelijkheid te vermijden en je geheugen te beschermen.
  • Combineer ketamine niet met andere drugs. De combinatie van verschillende drugs is onvoorspelbaar en het effect kan veel zwaarder uitvallen dan je zou verwachten van de dosissen van de individuele middelen. Combineer ketamine zeker niet met verdovende middelen als alcohol en GHB. Deze onderdrukken je ademhaling, waardoor je bewusteloos kan geraken.

Meer over ketamine