De term 'cannabis' verwijst zowel naar de cannabisplant (cannabis sativa, ook bekend als hennepplant) als naar de voornaamste producten van deze plant, namelijk marihuana en hasj.

THC en andere stoffen in de cannabisplant

Er bestaan verschillende soorten cannabisplanten, maar het is vooral de de cannabis sativa die bij ons als drug gebruikt wordt. Vooral de bloemtoppen van vrouwelijke cannabisplanten bevatten roesopwekkende stoffen: de cannabinoïden. De belangrijkste daarvan is THC of delta-9-tetrahydrocannabinol. Andere belangrijke stoffen zijn cannabidiol (CBD) en cannabinol (CBN).

Hoeveel THC en andere cannabinoïden er in een plant zit, bepaalt het effect van de cannabis.

Cannabis is ook bekend als hennep. Hennep werd vroeger geteeld voor de zaden en hun olie of voor de vezels van de plant. Ook vandaag kunnen landbouwers de toestemming krijgen om hennep te telen. Het gaat dan wel om planten die amper roesopwekkende stoffen bevatten en waar je dus niet van onder invloed kan raken.

Marihuana

Marihuana (weed/wiet) bestaat uit de gedroogde en gemalen bladeren en bloemtoppen van de vrouwelijke plant. Op die delen van de plant zitten kleine kliertjes die een soort hars afscheiden. De kleur van marihuana varieert van grijsgroen tot groenbruin. Het heeft een heel herkenbare en voor veel mensen wat zoete geur.

Hasj

Hasj (shit, hasjiesj) wordt gemaakt van de hars die op de bloemtoppen en bovenste bladen van de vrouwelijke plant. De kleverige harskorreltjes worden op verschillende manieren van de plant losgemaakt en tot een licht- of groenbruine tot zwarte substantie gekneed of geperst. Hasj lijkt nog het meest op een bouillonblokje.

Naast hasj bestaat er ook hasjolie, maar die komt in België niet zo vaak voor.

Cannabis gebruiken

Roken

Marihuana en hasj worden meestal gerookt: in een gerolde sigaret met een kartonnen filterje (joint), in een pijpje (chillum), in een waterpijp of met een verdamper (vaporiser). Cannabis roken wordt vaak blowen of smoren genoemd.

Eten en drinken

Marihuana wordt ook wel in voeding verwerkt, zoals in cake (spacecake) of thee. De effecten komen daarbij trager op gang dan bij blowen: na één à vier uur. Ze houden ook langer aan. Daardoor is het moeilijk om de roes te doseren. De kans is dus veel groter dat men te veel THC binnenkrijgt en dat het fout loopt.
Stukjes hasj gewoon opeten komt ook voor en dat veroorzaakt eveneens vaak ongewenst sterke effecten.

Cannabis. De meest gestelde vragen

Folder over cannabis

Mijn maten zeiden altijd dat cannabis niet verslavend is. Zelf was ik daar ook helemaal van overtuigd. Ik stop wanneer ik wil, dacht ik. Mooi niet: cannabis is veel verslavender dan ik dacht.

'Björn' (20 jaar)

Lees meer

Meer over cannabis