Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Cannabis » Is cannabis tegenwoordig zwaarder (en dus gevaarlijker) dan vroeger?

Is cannabis tegenwoordig zwaarder (en dus gevaarlijker) dan vroeger?

De hoeveelheid THC in hasj en wiet gaat met de jaren op en neer, maar ligt gemiddeld wel hoger dan vroeger. Wie nog niet veel ervaring heeft met cannabis, loopt daardoor meer risico dan toen.

“Cannabis van nu is niet meer te vergelijken met cannabis van twintig, dertig jaar geleden.” Of nog: “Het THC-gehalte neemt alsmaar toe, waardoor de risico’s van cannabisgebruik groter worden.” Zo’n dingen hoor je geregeld zeggen. Maar klopt het ook?

Ja en nee. Cannabis is gemiddeld genomen sterker dan toen. Maar het is nog niet helemaal duidelijk welke impact die sterkere cannabis heeft op de gezondheid. In elk geval lopen vooral mensen die weinig ervaring hebben met gebruik meer risico.

Jaarlijkse testen van het THC-gehalte in cannabis

THC (delta-9-tetrahydrocannabinol) is de meest werkzame stof in cannabis. Vergelijken met decennia terug is moeilijk, maar in Nederland wordt sinds 1999 onderzoek verricht naar de hoeveelheid THC in cannabis. Het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) van het Trimbos-instituut koopt elk jaar anoniem cannabisproducten in vijftig coffeeshops. Het THC-gehalte van de aangekochte hasj en marihuana wordt daarna getest in een lab.

Hogere THC-waarden dan vroeger, maar minder dan tien jaar terug

Uiteraard zijn er grote verschillen in de hoeveelheid THC die hasj en marihuana bevatten. Hasj laten we even buiten beschouwing.

Uit de tests van het DIMS blijkt dat het THC-gehalte in marihuana van Nederlandse afkomst (nederwiet) in 2004 het hoogst was: toen lag het percentage boven de 20%. Nadien daalde het tot onder 15% in 2013. Sinds 2013 steeg het THC-gehalte wel weer lichtjes.

In de recentste meting (2021/2022) bedroeg het 17,2%. Het gemiddelde percentage THC die als sterkst waren aangekocht is tegenover het jaar voordien ongeveer gelijk gebleven. Het gemiddelde ligt dus lager dan een vijftien jaar terug, maar wel hoger dan een paar tientallen jaren terug.

Verschillend THC-gehalte, verschillend effect

Wie cannabis koopt kan nooit echt zeker zijn van wat hij of zij in handen krijgt. Er zijn namelijk diverse soorten cannabis en de hoeveelheid THC kan sterk verschillen naar gelang het om in België of Nederland geteelde of uit andere landen ingevoerde cannabis gaat. Die laatste bevat meestal een stuk minder THC. Er zijn ook verschillen van soort tot soort en van plant tot plant. Zelfs het moment waarop de cannabis wordt geoogst, speelt een rol.

Verschillen in het THC-gehalte in cannabis maken dat er grote verschillen kunnen zijn in de effecten die men ervaart. Dat geldt zeker voor mensen die aan het beginnen zijn met cannabisgebruik.

Groter risico bij experimenteel gebruik

Hoe hoger het THC-gehalte, hoe sneller en sterker je onder invloed raakt. Onervaren mensen kunnen bij cannabis met een hoge THC-concentratie onbedoeld te veel gebruiken en zo in de problemen komen.

Wie te veel THC binnenkrijgt, kan te sterke hallucinaties krijgen (‘flippen’), misselijk raken of angstig worden (een ‘bad trip’). Hoge THC-waarden kunnen ook gevaarlijk zijn voor mensen met hartklachten.

Of sterkere THC-concentraties ook leiden tot een grotere kans op verslaving is niet helemaal duidelijk.

Wel blijkt dat nederwiet amper cannabidiol (CBD) bevat. Uit andere landen geïmporteerde hasj bevat die veel meer. Ook dat heeft een impact: steeds meer onderzoek wijst erop dat CBD een aantal negatieve effecten van THC kan tegengaan.

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden