Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Cannabis » Heeft cannabis een effect op sportprestaties?

Heeft cannabis een effect op sportprestaties?

Cannabis wordt in ons land meestal samen met tabak gerookt. Het roken van tabak is uiteraard ongezond en nadelig voor je conditie en sportprestatie. Een joint wordt typisch dieper geïnhaleerd dan een sigaret, waardoor het effect van de tabak ook zwaarder aanomt.

Blowen en sporten

Een joint kan je tijdelijk een ontspannen gevoel (‘high’) geven, maar neemt de oorzaken van stress – zoals zenuwen voor een belangrijke wedstrijd – niet weg. In sporten waar zelfbeheersing belangrijk is, zoals biljarten, darten en schieten, zou je kunnen verwachten dat cannabis een voordeel oplevert.

Maar de voordelen van dat ontspannen gevoel wegen niet op tegen de bijwerkingen:

  • Cannabis vermindert je concentratie: je slaat een balletje sneller mis of maakt gemakkelijker een verkeerde inschatting.
  • Cannabis doet je reactievermogen dalen en je reflexen afnemen.
  • Je hebt minder controle over je been- en armspieren en een slechtere oog-hand coördinatie.
  • Je hebt een verminderd kortetermijngeheugen, waardoor je sneller dingen vergeet en minder goed kan multi-tasken.
  • De kans vergroot dat je je eigen kunnen of prestaties overschat: je denkt dat je goed presteert, maar dat is vooral jouw eigen indruk. Je loopt het risico om sneller inschattingsfouten te maken.
  • Cannabis kan je gemoedstoestand van het moment versterken. Ben je bijvoorbeeld erg gespannen, dan kan die joint dat onaangename gevoel nog vergroten, in plaats van je te ontspannen.
  • Van blowen en roken raak je sneller buiten adem. Ook op lange termijn. Een joint is zeker niet minder schadelijk voor je longen dan sigaretten roken.

Er zijn dus heel wat redenen waarom stoned sporten niet tot goede sportprestaties zal leiden.

Cannabis wordt gezien als doping

Sportfederaties zijn van oordeel dat cannabisgebruik in strijd is met de ‘spirit of sport’. Cannabis staat dan ook op de dopinglijst.