Veel mensen geloven in trucjes of wondermiddeltjes om sneller te ontnuchteren, zoals: zwarte koffie drinken, een luchtje scheppen, een rondje lopen, een koude douche nemen, alcoholafbrekende limonades drinken, een snack eten, vitamines nemen,… In realiteit haalt dat allemaal niets uit. Noch om sneller nuchter te worden, noch om een kater te voorkomen of te verzachten.

Dat je opnieuw nuchter wordt als je koffie drinkt, is dus een mythe. Er bestaat geen enkel middeltje om sneller nuchter te worden. De lever heeft zijn tijd nodig om alcohol af te breken en werkt in zijn eigen onverstoorbare tempo van gemiddeld anderhalf uur per standaardglas alcohol dat je gedronken hebt. Niets kan dat proces versnellen.

Wat is een standaardglas alcohol?

Een standaardglas bevat altijd evenveel pure alcohol, onafhankelijk van de grootte van het glas of het soort alcoholische drank. In Europa bevat een standaardglas gemiddeld 10 g pure alcohol of ongeveer 12,7 ml pure alcohol.

Sommige dranken worden verkocht in hoeveelheden die verschillen van een standaardglas, bijvoorbeeld een blikje bier van 33 cl, streekbieren met een hoger alcoholgehalte (tot 2,5 keer meer) en een groter standaardglas, een fles mixdrank van 275 ml. Je zou kunnen denken dat een glas sterke drank meer alcohol bevat dan een glas pils. Toch is dat niet zo, want een jeneverglas is veel kleiner dan een bierglas. En een wijnglas zit daar weer tussenin.

Enkele tips

  • Bepaal vooraf hoeveel je wil drinken en hou je aan dat voornemen.
  • Een goede tip is om na elk glas alcohol een glas water of frisdrank te drinken. Zo word je veel minder snel dronken en hou je ook de hoeveelheid vocht in je lichaam op peil, twee dingen die de kans op een kater achteraf verminderen. Het is ook een aanrader om traag te drinken, te eten bij het drinken en alcohol niet te combineren met medicatie of drugs.
  • Beperk uiteraard de totale hoeveelheid die je per keer drinkt en blijf binnen de wekelijkse richtlijn.
  • 's Anderendaags kunnen een stevig ontbijt met veel water en fruitsap en het gewoon rustig aan doen het leed verzachten wanneer je ondanks alle goede voornemens toch last hebt van een kater.

Alcohol. Hoeveel is te veel?

Folder voor volwassenen die de risico's van alcohol belicht en een inschatting toelaat van hoe riskant je eigen drinkgedrag is.

Echt helder denken deed ik niet meer die avond en daar schrik ik toch wat van eerlijk gezegd.

'Thomas' (19 jaar)

Lees meer