Alternatieve benamingen: drank, korte, wijn, bier, sterke drank, booze

Wat is alcohol?

Alcohol ontstaat door gisting van de suikers die van nature in granen en fruit zitten. Gistcellen zetten die suikers om in alcohol.
De alcohol die geschikt is voor consumptie heet ethylalcohol (ethanol). In pure vorm is het een reuk- en smaakloze vloeistof.
De belangrijkste soorten alcoholhoudende dranken zijn bier, wijn en sterke (gedistilleerde) drank.

Effecten

Alcohol heeft een verdovend effect op de hersenen. Wanneer iemand alcohol drinkt, raken eerst de hersendelen verdoofd die het gedrag en de gevoelens controleren. Zo zorgt een kleine hoeveelheid alcohol voor een stoutmoediger, actief gevoel. In grotere hoeveelheden overheerst de verdovende werking. Persoonlijke factoren en omstandigheden beïnvloeden het effect.

Risico's

  • een kater
  • black-outs
  • ruzie en geweld
  • ongevallen
  • hart- en leverziekten, kanker
  • gevaarlijk tijdens zwangerschap
  • hersenschade en geheugenproblemen
  • verslaving

Wetgeving

De wetgeving regelt ondermeer het schenken en produceren van alcohol, het gebruik van alcohol in het verkeer en de leeftijd voor de verkoop en het schenken van alcohol aan jongeren.

Risico's beperken

De risico's van alcohol hangen sterk af van je leeftijd. Hoe jonger je bent als je met alcohol begint, hoe meer je later zal drinken en hoe groter de kans is op problemen in de toekomst.

Wil je de risico's van alcoholgebruik beperken, dan hou je je best aan deze tips.

Tournée Minérale!

Campagne

Februari: een maand zonder alcohol

Wijn bij het eten, een pint na het sporten: voor velen maakt alcohol deel uit van de dagelijkse routine. Toch biedt minder alcohol drinken heel wat voordelen. Ga de uitdaging aan en merk wat een maand zonder met je doet.

Begin niet te vroeg

Alcohol en jongeren. Vanaf wanneer kan het?
Gezondheidsargumenten pleiten alvast om er niet te vroeg mee te beginnen.

Test jezelf

Hoe riskant is mijn alcoholgebruik? Hoe staat het met mijn kennis over alcohol?

Het voorbije jaar heb ik de gewoonte gekweekt om 's avonds een paar glazen wijn te drinken. Als er 's avonds aan tafel een fles ontkurkt wordt, is die voor het slapengaan vaak leeg

'Dieter'

Lees meer

Materialen over alcohol

Alcohol. Hoeveel is te veel?

Folder voor volwassenen die de risico's van alcohol belicht en een inschatting toelaat van hoe riskant je eigen drinkgedrag is.

Drink, drank, dronk, ...

informatiebrochure over alcohol voor jongeren.