Je hebt gemerkt dat je beste vriendin te veel wiet gebruikt. Of je ziet dat iemand uit je vriendengroep zich ieder weekend opnieuw te pletter drinkt. Of je bent erachter gekomen dat één van je jongere collega's experimenteert met xtc. Je bent ongerust, en krijgt de indruk dat het te ver gaat. Je wil een gesprek aanknopen. Maar hoe begin je daaraan?

Toon je bezorgdheid

Als je je vragen stelt of zorgen maakt, spreek die dan voorzichtig uit. Ook al gaat het maar om een vermoeden. Misschien zijn alcohol of andere drugs in het spel, misschien niet. Maar het feit dat je je zorgen maakt, betekent dat er waarschijnlijk wel iets aan de hand is. Want als vrienden ken je elkaar door en door. Alleen al daarom is het de moeite waard om je bezorgdheid onder woorden te brengen.

Vertel gewoon wat je indruk of aanvoelen is en wacht vervolgens af hoe je vriend of vriendin daarop reageert.

Luister

Luister naar wat je vriend(in) te vertellen heeft. Het is niet gemakkelijk, maar laat de ander eerst zijn verhaal doen. Wacht tot hij of zij uitverteld is om je eigen mening en kijk op de dingen te geven. Zo kan je vriend(in) ademruimte om vrijuit praten.

Probeer te begrijpen

Probeer te begrijpen waarom je vriend(in) gebruikt. Of hoe het komt dat hij of zij in de problemen is geraakt. Welke voordelen ervaart je vriend(in) bij de drank, drugs en pillen of bij het gokken? Hoe kijkt hij of zij zelf tegen aan? Is het een manier om andere problemen te vergeten? Ondervindt hij of zij zelf een probleem?

Kies een geschikt moment

Een goede timing is belangrijk. Ga niet in gesprek wanneer je vriend(in) onder invloed is, of wanneer je zelf kwaad bent. Kies voor een ogenblik waarop jullie allebei rustig zijn en waarop je vriend(in) open staat voor een gesprek.

Pauzeer op tijd

Als jij of je vriend(in) kwaad worden tijdens het gesprek, dan stop je er beter even mee. Woordenwisselingen of ruzie zetten jullie vriendschap alleen maar verder onder druk. Loopt het gesprek vast, sluit het onderwerp dan af. Geef te kennen dat je vriend(in) er later op mag terugkomen.

Hou het niet bij één poging

Je hoeft niet alles in één gesprek uit te praten. Misschien schrikt je vriend(in) de eerste keer dat je het onderwerp aansnijdt. En dan kan het bij een volgende poging beter lukken om te praten over (al dan niet) drugs gebruiken. Mogelijk blijft er toch iets hangen van wat je zegt.

Maar forceer ook niet: keer op keer een gesprek willen aanknopen, kan het tegengestelde effect hebben. Misschien klapt je vriend(in) juist toe. Probeer dus ook nog over andere zaken te praten.

Laat de deur op een kier

Lukt het praten niet, laat dan merken dat je je zorgen maakt en dat je erover wil praten. Zo blijft de deur op een kier. Misschien komt je vriend(in) je later zelf wel opzoeken voor een gesprek. Het is belangrijk dat je vriend(in) weet dat hij bij jou terechtkan. Heel wat mensen die gebruiken blijven op den duur achter zonder vrienden en zien daardoor nog minder redenen om te stoppen.


Als het eenmaal gelukt is om het gesprek aan te gaan, wat zeg je dan?

Test jezelf

Is je gebruik riskant? Gok of game je te veel? Kom het snel en anoniem te weten via deze test