Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Bezorgd om iemand? » Vrienden » Wat zeg je?

Wat zeg je?

Je vriend of vriendin heeft jou in vertrouwen genomen, en praat met je over de problemen met drank, drugs of gokken. Dat op zich is al een fantastische stap. Maar hoe reageer je dan? Hoe kan je steun geven?

Het voelt ongetwijfeld raar. Met vrienden kan je over zowat alles praten. Maar als het over problemen gaat of over drank, drugs, pillen of gokken, lijkt het plots zo ingewikkeld.

Maak je niet te veel zorgen. Er is geen lijstje met ‘juiste’ of ‘foute’ dingen om te zeggen. Als je vriend(in) merkt dat je het met de beste bedoelingen doet, schiet je ongetwijfeld al een heel eind op. En vergeet niet dat een vriendschap best wel tegen een stootje kan.

Pik in op wat je vriend(in) zegt

Je vriend(in) heeft geen nood aan een monoloog van jouw kant. Luister vooral naar wat hij of zij zelf te vertellen heeft, en ga daarop in.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je vriend(in) in het begin niet veel zegt over zijn of haar gebruik, maar wel te kennen geeft dat er iets aan de hand is is. Je vriend(in) maakt zich ergens zorgen over, of er gaat iets niet. Door eerst en vooral in te pikken op de zorgen en problemen die hij of zij zelf benoemt, kan je hem of haar misschien aan het denken zetten.

Oordeel niet, maar geef wel je mening

Beschuldig of veroordeel je vriend(in) niet. Dat roept alleen maar weerstand op, en doet je vriend(in) in de verdediging kruipen. Het kan ervoor zorgen dat hij of zij simpelweg alles gaat ontkennen.

Dat neemt niet weg dat je gerust mag vertellen dat jij niet eens bent met zijn of haar gebruik van drank, drugs, pillen of met het gokken. Je kan dat voorzichtig doen. Maak duidelijk dat je je vriend(in) niet afkeurt als persoon, maar dat het gaat over zijn of haar gedrag.

Vertel hoe jij je voelt

Geef aan hoe jij je voelt bij het druggebruik en welke gevolgen het gebruik voor jou heeft. Hebben er zich situaties voorgedaan die niet door de beugel konden? Vertel dat je je gekwetst, teleurgesteld of bezorgd voelt. Maak hem of haar duidelijk hoe hard alles op jullie vriendschap weegt.

Je denkt misschien dat het geen verschil maakt en dat het maar weinig uitmaakt wat jij zegt, denkt of voelt. Maar zwijgen verandert zeker niets. Vrienden houden meer rekening met elkaar dan het vaak lijkt, en jouw bezorgdheid en standpunt kan je vriend(in) aan het denken zetten. Je geeft hem of haar zo extra redenen om het druggebruik in vraag te stellen.

Vermijd welles-nietesspelletjes

Blijf niet steken in discussies over hoe goed of slecht de drug op zich is. Als het enkel over risico’s en gevaren gaat, willen mensen vaak niet meer luisteren. Ook doordrammen over hoe belangrijk ‘stoppen’ is, kan een averechts effect hebben.

Uiteindelijk gaat het over je vriend of vriendin als persoon. En daar kan je het wel over hebben. Vertel hem of haar wat je opgemerkt hebt, en hoe hij of zij het ervaart:

  • Wat doet de drug met je vriend? Welke voor- en nadelen ervaart hij of zij?
  • Wat betekent de drug voor hem of haar?
  • Welke impact heeft de drug op zijn of haar leven en op jullie vriendschap?
  • Welke gevolgen heb jij opgemerkt? Bijvoorbeeld: “Ik merk dat je er zo moe uitziet en dat je overdag in slaap valt.”

Informeer je voor meer houvast

Misschien heb je de indruk dat je te weinig weet over alcohol en andere drugs om er met je vriend(in) over te praten. Het kan helpen om je vooraf te informeren over de effecten en de risico’s. Je vindt die informatie onder Drugs ABC. Beschouw die informatie vooral als een houvast, en niet als een reeks van argumenten die je vriend of vriendin kunnen overtuigen.

Uiteraard kan je ons ook anoniem contacteren voor een persoonlijk gesprek.

Misschien heeft je vriend(in) wel wat aan onze online testen. Die zijn gratis en vrijblijvend. Mensen kunnen er anoniem hun kennis van drugs en de risico’s van hun gebruik mee nagaan. Voor wie alcohol, cannabis of cocaïne gebruikt, is er een zelfhulpmodule.

Een vriend met een probleem

Alcohol, cannabis, cocaïne of nog iets anders: je weet of vermoedt dat je vriend of vriendin gebruikt.

Praten over drank of drugs

Als vrienden kan je veel losser en gemakkelijker met elkaar babbelen. Dat is jouw sterkte. Je hebt echt wel invloed op elkaar.

Een vriend helpen

Je wil er zijn voor je vriend, om uit deze moeilijke periode te raken. Maar wat kan je doen, en hoe ver kan je gaan?