Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Veelgestelde vragen naasten » Kan je zien of iemand drugs gebruikt heeft?

Kan je zien of iemand drugs gebruikt heeft?

Heel wat mensen die druggebruik vermoeden bij een naaste, zijn op zoek naar zekerheid. Maar hoe herken je drugsgebruik? Of hoe kan je aan gedrag merken wanneer iemand gebruikt heeft?

Een aantal signalen of symptomen kunnen erop wijzen dat iemand drugs gebruikt. Maar zolang je iemand niet hebt zien gebruiken, is het moeilijk om zeker te zijn. Als je ongerust bent, is het best het gesprek aan te gaan en uit te spreken waarom je bezorgd bent.

Mogelijke signalen

Deze signalen kunnen symptomen van druggebruik zijn:

  • er bleek uitzien
  • vermoeidheid
  • veranderde eetlust of vermageren
  • heel kleine pupillen of juist heel wijde
  • een andere vriendenkring
  • slechtere schoolresultaten
  • geen interesse meer in hobby’s, werk, gezin of relaties
  • sterke stemmingswisselingen (agressief, depressief, uitgelaten)
  • financiële problemen
  • ontwijkend gedrag

Maar ook andere problemen of kopzorgen kunnen die symptomen veroorzaken en dat maakt het moeilijk om zeker te zijn.

Zeker wanneer iemand maar af en toe gebruikt is het echt niet makkelijk om met zekerheid vast te stellen dat die persoon drugs gebruikt.

Bij pubers is het nog moeilijker om dat uit hun gedragingen af te leiden. Veel van de opgesomde signalen zijn immers typisch voor de puberteit, een periode waarin er bij jongeren sowieso veel verandert en waarin ze zich vaak slecht voelen.

Wanneer wijzen veranderingen op druggebruik?

Duiken de signalen steeds vaker op, blijven ze aanhouden of zijn er veel verschillende signalen tegelijk? Dan is de kans groter dat het om druggebruik gaat. Je vragen en bezorgdheid uiten is alleszins belangrijk, om welk probleem het ook gaat.

Praten over signalen is makkelijker dan praten over gebruik

Omdat het niet evident is te weten of bepaalde gedragingen een gevolg zijn van druggebruik of niet, is het belangrijk om de veranderingen die je opmerkt aan te kaarten. Praat over je bezorgdheid. Zo laat je aanvoelen dat je de persoon in kwestie (bijvoorbeeld je kind of partner) niet uit het oog verliest.

Of iemand drugs gebruikt of niet, kan onderwerp worden van een welles-nietes-discussie. Maar dat iemand er niet goed uitziet, er bedrukt bijloopt of slechte resultaten behaalt, dat hoeft geen punt van discussie te zijn. Daarover praten lukt waarschijnlijk een stuk makkelijker dan te discussiëren over of er gebruikt wordt of niet.

GRIP – Zelfzorg voor ouders, partners en kinderen

Nemen de zorgen om je kind, partner, moeder of vader alsmaar toe? GRIP biedt je houvast. Leer je sterktes kennen, verwerf inzicht, besef wie rondom jou een steun kan zijn.

Volledig zelf, gratis en anoniem.

Aan de slag!

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft drank, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden

Veelgestelde vragen

Partners, familieleden en vrienden van mensen die in de problemen komen door hun gebruik, zitten vaak met dezelfde onzekerheden. Op deze pagina’s vind je antwoorden op de vragen die we bij De Druglijn het vaakst horen.