Je broer of zus zal veel aan je steun hebben als hij/zij besluit om te stoppen. Je kan zeker je steentje bijdragen. De impact hiervan kan groter zijn dan je zelf verwacht.

Er gewoon zijn

Je broer of zus kan bij je terecht, en dat is al heel wat. Maak duidelijk dat hij/zij er niet alleen voor staat. Dat geeft niet alleen steun, maar kan het doel om te minderen of te stoppen ook meteen een pak haalbaarder maken. Wil je broer of zus zijn/haar gebruik aanpakken, dan heeft hij/zij iets nodig om naartoe te werken. Iets positiefs dat hem/haar stimuleert om dat gedrag te veranderen. Een goede onderlinge band tussen jullie kan hierin een meerwaarde bieden.

Doe samen iets leuk

Probeer ook te steunen op de momenten dat je broer of zus geen drugs gebruikt en niet onder invloed is. Doe dan leuke dingen waarvan je kan genieten. Je broer of zus is immers meer dan iemand die drinkt of drugs gebruikt. Zijn gedrag mag je heel duidelijk afwijzen, maar niet zijn persoon.

Informeer jezelf

Wanneer iemand lange tijd drugs gebruikt heeft en hiervan afhankelijk is geworden, is stoppen vaak niet vanzelfsprekend. Er kunnen heel wat ontwenningsverschijnselen optreden, zowel op lichamelijk als op mentaal vlak. Als je jezelf vooraf goed informeert, ben je voorbereid op wat deze situatie inhoudt. Indien nodig kan je externe hulp inschakelen. De huisarts is bijvoorbeeld een geschikt persoon om te bekijken hoe de ontwenningsverschijnselen aangepakt kunnen worden.

Blijf realistisch

De verantwoordelijkheid voor verandering ligt bij je broer of zus. Leg jezelf dan ook geen torenhoge verwachtingen op. Doe wat je kan op een manier die houdbaar blijft voor jou. Wees realistisch in de verwachtingen van jezelf en van je broer of zus.

Bovendien is een verslaving niet van de ene op de andere dag ontstaan. Dit probleem aanpakken vergt dan ook wat tijd. Vaak gaat dit proces gepaard met ups en downs. Hou in je achterhoofd dat dit heel normaal is en laat je er niet door demotiveren. Met kleine stapjes kan je broer of zus (samen met jou) de goede richting uitgaan.

Ga ook niet te ver in de hulp die je biedt. Er zijn een aantal valkuilen die je beter vermijdt.