Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Tips en Advies » Zwangerschap » Geef je borstvoeding?

Geef je borstvoeding?

Tabak, alcohol en andere drugs komen via de bloedsomloop in de moedermelk terecht. Het is dus geen goed idee deze middelen te gebruiken als je borstvoeding geeft.

Alcohol

Soms hoor je dat een glas bruin bier goed zou zijn voor de borstvoeding. Dat klopt niet! Alcohol komt via de moedermelk bij de baby terecht. Dat is slecht voor de ontwikkeling van je kindje. Bovendien kan de baby er slaperig van worden en daardoor niet veel zin hebben om te drinken. Ook het risico op wiegendood verhoogt, doordat alcohol het bewustzijn van de baby verlaagt.

Het beste is om geen alcohol te drinken in de periode dat je borstvoeding geeft. Hou er rekening mee dat alcohol niet goed is voor de melkproductie.

Toch van plan te drinken?

Wanneer je toch alcohol drinkt, kunnen deze tips je helpen om dit op de meest veilige manier te doen:

  • Eet iets voordat je alcohol drinkt en wissel af met alcoholvrije drankjes of water.
  • Drink best alcohol vlak na het geven van borstvoeding.
  • Geef geen borstvoeding vlak nadat je alcohol gedronken hebt. Wacht minstens 2 tot 3 uur met borstvoeding nadat je 1 standaardglas alcohol gedronken hebt. Per extra standaardglas alcohol moet je 2 uur langer wachten om opnieuw borstvoeding te geven. Voorzie dan een alternatief voor je baby.
  • Kolf op voorhand melk af wanneer je niet gedronken hebt. Bewaar deze melk correct in de koelkast of diepvriezer. Geef de afgekolfde melk aan je baby wanneer je gedronken hebt en de alcohol nog niet uit je lichaam is. Kolf op dat moment ook weer af om je productie op peil te houden. De moedermelk die je afgekolfd hebt, terwijl je nog onder invloed bent van alcohol geef je niet aan je baby.

Concreet: is de alcohol uit je lichaam, dan is deze ook uit je melk.

Tabak

Ook wanneer je rookt komen nicotine en andere giftige stoffen in de moedermelk terecht. Daarom rook je ook in deze periode best helemaal niet.

Toch blijft borstvoeding, zelfs als je rookt, voordelig voor de gezondheid van je kindje. Wil je een sigaret opsteken, wacht dan liefst tot na een borstvoeding en doe het nooit in de buurt van je baby.

Ook je partner, huisgenoten en bezoekers dragen dezelfde verantwoordelijkheid.

 

Andere drugs

Net als alcohol en nicotine komen illegale drugs via de moedermelk in het lichaam van je baby terecht. Borstvoeding en druggebruik gaan dus niet samen. Gebruik je toch drugs, dan heeft dit allerlei gezondheidsrisico’s voor je baby.

Daarnaast kan je kindje afhankelijk worden van je eigen druggebruik. Als je mindert of stopt met borstvoeding geven, heeft dat ernstige gevolgen: je baby krijgt dan ontwenningsverschijnselen.

Toch kan borstvoeding nog positief zijn voor je kindje. Bespreek daarom elke wijziging in de voeding van je kindje vooraf met je vroedvrouw, arts of verpleegkundige van Kind en Gezin. Stop niet zomaar op eigen houtje en zonder hulp met borstvoeding.

Wil je zwanger worden?

Hebben alcohol, tabak, drugs een invloed op de vruchtbaarheid?

Ben je zwanger?

De gezondheidsrisico’s van alcohol, tabak, drugs en pillen tijdens de zwangerschap.

Geef je borstvoeding?

Minderen, stoppen of met twijfels zitten, je moet er niet alleen door. Onderschat de waarde van een beetje hulp niet.