Het gebruik van illegale drugs tijdens de zwangerschap houdt ernstige risico's in.

Cannabis

Een ongeboren baby wordt via de moederkoek aan THC en andere stoffen blootgesteld. Wanneer cannabis gerookt wordt, zorgt dit voor minder toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de baby. Samen vergroot dit de kans op vroeggeboorte, afwijkingen en een miskraam. Om deze redenen zijn ook andere manieren van cannabisgebruik (vb. cannabisthee, spacecake) risicovol voor de baby.

Daarnaast kan bij mannen en vrouwen die veel cannabis gebruiken, de vruchtbaarheid tijdelijk dalen.

Cannabis komt ook in de moedermelk terecht. Daarom wordt het - net zoals tabak, alcohol en andere drugs - afgeraden tijdens de borstvoeding.

Lees hier meer over cannabis.

Andere drugs

Elke drug die je als moeder inneemt, bereikt je baby via de moederkoek en kan een effect hebben. Sommige stoffen zijn erg giftig voor je baby zelf, andere verstoren de zuurstoftoevoer of veroorzaken samentrekkingen. Die gevolgen kunnen de ontwikkeling van de baby verstoren.

Ook na de bevalling kunnen de drugs die je tijdens de zwangerschap gebruikte nog groeiachterstand en ontwikkelingsachterstand bij de baby veroorzaken. Naast lichamelijke risico's en afwijkingen kunnen zich later ook problemen voordoen op het vlak van intelligentie, gedrag en emotionele ontwikkeling.

Baby's van moeders die regelmatig drugs gebruikten tijdens de zwangerschap kunnen bij de geboorte lijden aan het NAS (Neonataal AbstinentieSyndroom). Ze vertonen allerlei afkickverschijnselen zoals beven en onrustig gedrag, spijsverteringsproblemen en slecht slapen.

Meer informatie over de specifieke gezondheidsrisico's van de verschillende drugs, vind je op de pagina's van drugs ABC.

Andere drugs tijdens de borstvoeding.