Tabak, alcohol en andere drugs komen via de bloedsomloop in de moedermelk terecht. Daarom zijn af te raden tijdens de borstvoeding.

Alcohol

Soms hoor je dat een glas bruin bier goed zou zijn voor de borstvoeding. Dat klopt niet! Alcohol komt via de moedermelk bij de baby terecht. Dat is slecht voor zijn of haar ontwikkeling. Bovendien kan de baby er slaperig van worden en daardoor niet veel zin hebben om te drinken. Ook het risico op wiegendood verhoogt, doordat alcohol het bewustzijn van de baby verlaagt.

Het beste is om geen alcohol te drinken in de periode dat je borstvoeding geeft. Hou er rekening mee dat alcohol niet goed is voor de melkproductie.

Wanneer je toch alcohol drinkt, kunnen onderstaande tips je helpen om dit op de meest veilige manier te doen:

  • Eet iets voordat je alcohol drinkt en wissel af met alcoholvrije drankjes of water
  • Drink best alcohol vlak na het geven van borstvoeding
  • Wacht minstens 2 tot 3 uur met borstvoeding nadat je 1 standaardglas alcohol gedronken hebt. Drink je meer, dan moet je langer wachten om terug borstvoeding te geven en een alternatief voorzien.
  • Kolf op voorhand melk af en bewaar deze correct in de koelkast of diepvriezer. Geef deze melk aan je baby wanneer je minder dan 2 tot 3 uur geleden 1 standaardglas alcohol gedronken hebt of wanneer de alcohol nog niet uit je lichaam is. Kolf op dat moment ook weer af om je productie op peil te houden
  • Concreet: is de alcohol uit je lichaam, dan is deze ook uit je melk

Tabak

Ook wanneer je rookt komen nicotine en andere giftige stoffen in de moedermelk terecht. Daarom rook je ook in deze periode best helemaal niet. Toch blijft borstvoeding, zelfs als je rookt, voordelig voor de gezondheid van je kindje. Wil je een sigaret opsteken, wacht dan liefst tot na een borstvoeding en doe het nooit in de buurt van je baby.

Ook je partner, huisgenoten en bezoekers dragen dezelfde verantwoordelijkheid.

Meer informatie over de effecten van roken op de gezondheid van je baby vind je op de website van Vigez.

Andere drugs

Net als alcohol en nicotine komen illegale drugs via de moedermelk in het lichaam van je baby terecht. Borstvoeding en illegaledruggebruik gaan dus niet samen. Gebruik je toch drugs, dan heeft dit allerlei gezondheidsrisico's voor je baby.

Daarnaast kan je kindje afhankelijk worden van je eigen druggebruik. Als je mindert of stopt met borstvoeding geven, heeft dat ernstige gevolgen: je baby krijgt dan ontwenningsverschijnselen.

Toch kan borstvoeding nog positief zijn voor je kindje. Bespreek daarom elke wijziging in de voeding van je kindje vooraf met je vroedvrouw, arts of verpleegkundige van Kind en Gezin.

Stop niet zomaar op eigen houtje en zonder hulp met borstvoeding.