Je bent zwanger. Mag je dan nog roken of een glas bier of wijn drinken? Of is elk gebruik uit den boze?

Alcohol

De veiligste keuze is niet drinken. Alcohol kan de hele zwangerschap lang schadelijk zijn. Ook in de eerste weken.

Wanneer je drinkt, vernauwen je bloedvaten. Je ongeboren kindje krijgt dan minder bloed en zuurstof. Op langere termijn kan je baby hierdoor kleiner en lichter worden, waardoor zijn weerstand daalt. Ook de kans op een miskraam neemt toe, zelfs bij maar enkele glazen per week.

Nadat je gedronken hebt, moet je lichaam de alcohol afbreken. Het lichaam van een ongeboren kindje doet daar veel langer over dan jouw lichaam. De afbraak van de alcohol gebeurt bij de baby niet in de lever, maar in de hersenen. De alcohol blijft dan ook langer in zijn/ haar weefsel en is slecht voor de hersenontwikkeling. Dit kan na de geboorte leiden tot slaap- en ademhalingsproblemen bij de baby.

Hoe meer je drinkt, hoe groter het risico op een miskraam, een vroeggeboorte of gezondheidsproblemen bij je opgroeiende kind.

Baby’s kunnen verschillende gezondheidsproblemen hebben als gevolg van het alcoholgebruik van hun mama. Ze zijn vaak kleiner, wegen minder en hebben daardoor minder weerstand. Ze kunnen ernstige lichamelijke gebreken hebben, typische afwijkingen in het gezicht (te kleine oogspleten, te korte neus, wipneus, te dunne bovenlip …) en een geestelijke achterstand. In medische kringen wordt deze opsomming van problemen FASD (of foetaal alcohol spectrum stoornis) genoemd. Afhankelijk van de hoeveelheid en ernst van de symptomen verschilt de diagnose.

Meer info over alcohol.

Tabak

(Mee)roken is een van de belangrijkste risicio's als je zwanger bent. De schadelijke stoffen in sigaretten zorgen voor minder doorbloeding van de moederkoek. Daardoor krijgt je baby minder zuurstof. Als jij en je eventuele partner stoppen met roken, vergroot je de kans op een gezonde zwangerschap én op een gezonde baby.

Stoppen met roken heeft heel wat voordelen voor de gezondheid en voor je zwangerschap. Welke zoal, dat vind je uitgelegd op www.gezondzwangerworden.be.
Toch is het voor veel toekomstige ouders moeilijk om van het roken af te raken. Gelukkig sta je daar niet alleen voor. Stoppen met roken lukt beter met hulp. Wist je dat daar gedeeltelijke terugbetaling voor mogelijk is? Praat er over met je huisarts of gynaecoloog en check de informatie op www.tabakstop.be.

Alcohol en tabak tijdens de borstvoeding.

Test je kennis

Wat weet jij over alcohol en zwangerschap?

Wat met alcohol voor, tijdens en na de zwangerschap?

Een folder met informatie en tips over alcohol, voor koppels met een kinderwens, die zwanger zijn, of in de borstvoedingsperiode zitten.