Na een feestje moet je ook thuis geraken. En alcohol, andere drugs of vermoeidheid kunnen daarbij roet in het eten gooien.

Alcohol

Duld geen dronken bestuurder, ook al is die bestuurder een vriend van je.

Kies een bob (die drinkt niet en loodst iedereen veilig naar huis).

Na een paar glazen rij je al minder goed. Je voelt je misschien prima, maar toch rij je onvoorzichtiger en reageer je trager. Je ziet ook minder duidelijk wat er naast je gebeurt en je merkt bijvoorbeeld ook andere weggebruikers later op.

Hoe snel breekt alcohol af?

Illegale drugs en medicijnen

Net zoals alcohol beïnvloeden illegale drugs je rijgedrag. Van cannabis en GHB reageer je trager.

Met cocaïne, speed of xtc op, neem je vlugger risico's die in het verkeer grote gevolgen kunnen hebben. Naast illegale drugs kunnen ook bepaalde types van medicatie (vb. slaap- en kalmeermiddelen of Rilatine) voor extra risico's in het verkeer zorgen.

Heb je nog niet lang je rijbewijs? Dan hebben alcohol en drugs nog meer invloed. Jij hebt je volle verstand nodig om een wagen correct te besturen.

Vermoeidheid

Zorg dat je goed uitgeslapen bent als je naar een feest vertrekt en van plan bent om te rijden. Met een slaaptekort achter het stuur zitten, is even gevaarlijk als rijden onder invloed.

Doe een powernap!

Een pitstop met een powernap is de enige oplossing als je je slaperig voelt. Leg je op de achterbank, slaap een kwartiertje en je bent weer fit voor de rit. Zet de wekker van je gsm. Als je te lang slaapt, zul je nog suffer wakker worden.

Zelfs als je je niet vermoeid voelt, verslapt je waakzaamheid zeer snel bij het rijden.

Als je moe bent tijdens het rijden:

  • reageer je trager,
  • kun je moeilijker de verkeerssituatie inschatten,
  • let je sowieso minder goed op.

Laat de passagier naast jou je wakker houden, laat hem tegen je praten. En vraag ook dat hij je waarschuwt als je slaperig lijkt. Hoe merk je dat?

  • geeuwen, knikkebollen;
  • moeite om constante snelheid aan te houden;
  • herhaaldelijk over je gezicht wrijven;
  • je kin aanraken;
  • aan je neus krabben.

Controle

Alcohol en drugs zijn niet alleen een gevaarlijke combinatie met rijden. Je kunt ook gecontroleerd worden door de politie met een stevige boete tot gevolg. Bij een positieve drugtest wordt je rijbewijs tijdelijk ingetrokken en krijg je een boete van 1.600 tot 16.000 euro.

Lees meer over de speekseltest onder 'wetgeving' bij de verschillende drugs.