Veilig en gezond uitgaan is niet moeilijk. Gewoon verstand gebruiken en amuseren! Hoe verminder je de risico's bij het uitgaan?
Op een feestje of festival kan de temperatuur oplopen. Als je dan urenlang stevig doordanst, stijgt je lichaamstemperatuur. Dat is behoorlijk gevaarlijk.
'Foutgaan' gebruiken we om aan te duiden dat iemand zich niet goed voelt tijdens het uitgaan (vaak onder invloed van alcohol of andere drugs).
Een partyweekend aan zee, een partytrip naar Ibiza of een meerdaags festival. Het zijn momenten waarop je even uit het alledaagse leven stapt en wil genieten van wat er op je afkomt.
Feesten met vrienden is niet alleen leuker, maar ook veiliger. Want vrienden zijn er voor elkaar!
Net zoals overal in de samenleving gelden er in het uitgaansleven regels. Die vind je meestal in het huisreglement en ze zijn er om de veiligheid in de uitgaansgelegenheid te waarborgen.
Om goed te feesten, ben je best ook goed uitgerust. Maar ook na het feest kun je best terug op krachten komen door te slapen.
'Combigebruik' betekent twee of meer middelen op hetzelfde moment óf tijdens dezelfde gelegenheid gebruiken. Je riskeert dat de effecten onverwacht op elkaar inwerken.
Feesten is topsport. Zowel voor, tijdens als na het uitgaan kun je ervoor zorgen dat je fit bent voor een goed feestje.
Alcohol en drugs nemen je remmingen weg of verminderen die, ook op seksueel vlak. Doordat je minder remmingen voelt, heb je sneller ongewenst (ongepland, ongewild) seksueel contact.
Uitdroging komt voor als je lang staat te dansen, al dan niet in combinatie met het gebruik van alcohol of oppeppende drugs. Je kunt het herkennen aan een aantal reacties van je lichaam.
Na een feestje moet je ook thuis geraken. En alcohol, andere drugs of vermoeidheid kunnen daarbij roet in het eten gooien.
Te luide muziek kan erg schadelijk zijn voor je oren. Geen nieuws? Weet je ook hoe lang je mag luisteren naar luide muziek? En hoe luid is té luid?