Lukt het moeilijk om alleen of met de mensen rondom jou je doel te bereiken? Weet dan dat je beroep kan doen op verschillende soorten hulp. Wat best is voor jou, hangt van verschillende factoren af.

Wat zie je zelf zitten? Waar geloof je in? Hoelang gebruik je al, en hoeveel? Wat heb je al geprobeerd om ervan af te raken? Om welke drug(s) gaat het? Wat zijn je persoonlijke omstandigheden (heb je voldoende steun in je omgeving, heb je structuur in de vorm van school of job, …)? Meestal wordt in een eerste verkennend gesprek bekeken welke vorm van hulp het meeste kans op slagen biedt.

Weet dat hulpverleners er niet zijn om je te dwingen tot dingen die je niet wil. Evenmin kunnen ze de problemen in jouw plaats oplossen. Maar ze kunnen je steunen. En dat kan het verschil maken om je doel te realiseren.

Welke opties zijn er?

  • De huisarts: ook met vragen of problemen rond alcohol en andere drugs kan je bij je huisarts terecht. Sommige mensen vinden dit moeilijk omdat de huisarts hen goed kent. Maar dat kan ook net een voordeel zijn. Bovendien heeft een huisarts beroepsgeheim.
  • Zelfhulp: er bestaan verschillende groepen van mensen die zelf een afhankelijkheids- of gokprobleem achter de rug hebben. Ze komen wekelijks in groep samen om elkaar steun te bieden.
  • Online hulp: Je kan van achter je pc of tablet aan je gebruik werken. Er zijn online zelfhulpprogramma's (waarbij je zelf aan de slag gaat). Je kan ook online begeleiding (met regelmatig contact met een hulpverlener via e-mail of chat) overwegen. De Druglijn biedt alvast online zelftests en online zelfhulp. Bij Cannabishulp, Alcoholhulp en Drughulp vind je zowel online zelfhulp als begeleiding; bij Gokhulp online zelfhulp.
    Bij het gebruik van Nieuwe Psychoactieve Stoffen (of NPS) kan je info vinden, een zelftest en onlinehulp op Mind Your Trip.
  • Op gesprek: bij zogeheten ‘ambulante begeleiding’ word je niet opgenomen, maar ga je regelmatig op gesprek in een centrum bij een professionele hulpverlener. In sommige van die centra kan je ook een verslavingsarts raadplegen. Samen met je begeleider werk je aan je motivatie, probeer je meer inzicht te krijgen in je gebruik, zoek je manieren om niet te hervallen, …
  • Dagprogramma: dit is een optie wanneer een regelmatig gesprek niet intensief genoeg is, maar je ook niet opgenomen wil of moet worden. Je volgt dan in groep een bepaald programma tijdens bijvoorbeeld enkele (halve) dagen per week.
  • Een opname: is er intensievere begeleiding nodig, dan kies je best voor een opname. Dat heet ‘residentiële hulp’. Je verblijft dan gedurende enkele weken tot maanden (of langer) in een centrum om aan je afhankelijkheidsprobleem te werken, zowel individueel als in groep.
  • Juridisch advies: soms zorgt gebruik voor problemen met de wet. Bij de juridische eerstelijnsbijstand kan je terecht voor een gratis eerste oriënterend advies door een advocaat. Het gaat enkel om informatie en advies. Je kan hier niet terecht voor onderzoek en behandeling van je dossier, advies in een ingewikkelde zaak of langdurige gesprekken.

Ben je niet zeker hoe je hieraan moet beginnen? Contacteer ons anoniem voor een eerste advies op maat.

Hulp nodig?

Op zoek naar contactgegevens in jouw buurt?

Online zelfhulp

Anoniem en gratis werken aan je gebruik, waar en wanneer je wil?

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken gaat zelden zonder slag of stoot. Het is een verhaal van wisselend succes, tegenslagen en overwinningen. Deze folder biedt basisadvies en houvast.