Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

De zoon van Ilse vertelt haar over klasgenootjes die al cannabis gebruikten

Ilse (41 jaar) wil voorkomen dat haar zoontjes met cannabis beginnen experimenteren. Lees hier haar verhaal.

“Voorkomen is beter dan genezen, hoor je altijd. Maar hoe doe je dat met drugs? Hoe kan je vermijden dat je kinderen drugs gaan gebruiken? Ik wil echt niet dat mijn drie jongens – Lode (14), Thomas (11) en Jonathan (10) – met joints of zo beginnen experimenteren. Het is toch logisch dat je dat als ouder niet wil?

Natuurlijk, ik ben ook wel realistisch genoeg om te beseffen dat elk kind vandaag de dag met drugs in contact kan komen. Zeker nu Lode al naar de secundaire school gaat en naar huis komt met verhalen over jointjes.

Mijn man en ik proberen onze kinderen op te voeden tot weerbare jongeren, die hun mannetje kunnen staan en nee durven zeggen als ze niet akkoord zijn of iets niet willen. Ik hoop dus dat ze in staat zijn om bewust te weigeren als ze de vraag zouden krijgen om mee te blowen.

Ik heb weet van ouders wiens kinderen al geëxperimenteerd hebben. En de verhalen van Lode slaan gelukkig op oudere jongens waar hij niks mee te maken heeft. Toch mag ik er niet aan denken dat het ons zou overkomen.

Anderzijds… je kan het doen en laten van je kinderen nooit helemaal controleren. Dat zou ik ook niet willen. Ze worden al wat groter, ik wil hun geleidelijk aan wat meer vrijheid geven. Al moeten ze wel weten waar de grenzen liggen. Waar ligt dan de gulden middenweg?

‘Ilse’, ‘Lode’, ‘Thomas’ en ‘Jonathan’ zijn schuilnamen en de afbeelding bij dit verhaal is fictief.

De Druglijn garandeert anonimiteit. Verhalen of uitspraken worden nooit online geplaatst zonder voorafgaandelijke toestemming van de betrokkene.

Praten met je kind

Wacht niet tot je kind met alcohol of drugs geconfronteerd wordt om erover te praten. Zelfs als je kind een prille tiener is, kan je het samen over alcohol of drugs hebben.

Experimenteren en opgroeien

Ondanks al je inspanningen om grenzen te stellen, kan het toch zijn dat je kind begint te experimenteren.

Informatie over cannabis voor ouders

Onderschat jezelf niet: als ouder heb je heel wat invloed op hoe je zoon of dochter hiermee zal omspringen.

Meer advies over alcohol, drugs en opvoeden

Praten met je kind

Je kind opvoeden over alcohol, cannabis en drugs, begint met er samen over te praten. Maar hoe begin je aan zo’n gesprek?

In de praktijk

Hoe ga je zelf om met alcohol en andere drugs? En hoe wil je dat je kind reageert wanneer het ermee in aanraking komt?

Mijn kind experimenteert

Hoe ga je als ouder om met een zoon of dochter die experimenteert met alcohol of drugs?