Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Frank en zijn vrouw vinden een zakje weed in de kamer van hun zoon Laurens

Frank (48 jaar) vertrouwt zijn zoon niet meer, nadat hij betrapt werd met cannabis. Lees hier haar verhaal.

“Laurens, onze jongste, werd vorige zomer zestien. Op een jaar tijd is er heel veel veranderd. Ik moet hem steeds vaker op het matje roepen. Met de jongens van de buurt en zonder helm op met brommertjes rondcrossen, te laat thuiskomen, zijn kamer wordt een zwijnenstal, …

Halfweg vorige zomervakantie gingen de poppen echt aan het dansen. Mijn vrouw vond een zakje weed op zijn kamer. Het was alsof de grond onder onze voeten wegzakte.

We hebben hem natuurlijk meteen op het matje geroepen. Laurens weet heel goed wat kan en wat niet. Eerst ontkende hij natuurlijk dat die drugs van hem waren. “Bijgehouden voor een vriend”. Zo’n flauwe excuses zijn niet aan mij besteed. Ik heb hem duidelijk gemaakt dat ik ab-so-luut tegen drugs ben en wou dat hij daar meteen mee stopte. We hebben hem een week huisarrest gegeven en twee maand zakgeld ontzegd.

Aanvankelijk leek hij zich aan de afspraken te houden. Maar ik merk ook dat het contact tussen hem en mij niet meer is zoals voordien. De laatste weken leek hij mij echt te ontwijken.

Vorige week is de bom dan echt gebarsten. Hij was de PC vergeten uitschakelen, en op Facebook las ik dat hij net ‘goed gerief’ in huis had en niet kon wachten tot het weekend om eens ‘deftig te smoren’.

Ik ontplofte zowat toen ik dat las. Er met hem over praten was amper mogelijk. OK, ik was razend, maar hij weigerde gewoon te luisteren en daar werd ik alleen maar bozer door.

Mijn vrouw zegt dat ik er niet zo hard moet tegenin gaan. Dat ik hem alleen maar verder van mij afduw. Maar je kunt toch niet toelaten dat je kind aan de drugs zit? Wat me nog het meest dwars zit, is dat ik mijn eigen zoon steeds meer begin te wantrouwen.”

‘Frank’ en ‘Laurens’ zijn schuilnamen en de afbeelding bij dit verhaal is fictief.

De Druglijn garandeert anonimiteit. Verhalen of uitspraken worden nooit online geplaatst zonder voorafgaandelijke toestemming van de betrokkene.

Experimenteert je tiener met cannabis?

Experimenteren hoort bij het opgroeien. Maar als je het te weten komt, vraagt het wel om een reactie. Praat over wat je voelt en ziet. Probeer je kind te begrijpen.

Wanneer wordt experimenteren een probleem?

Niet iedereen die alcohol of drugs gebruikt, raakt verslaafd. Maar ook zonder een verslaving kan je problemen krijgen.

Meer advies over alcohol, drugs en opvoeden

Praten met je kind

Je kind opvoeden over alcohol, cannabis en drugs, begint met er samen over te praten. Maar hoe begin je aan zo’n gesprek?

In de praktijk

Hoe ga je zelf om met alcohol en andere drugs? En hoe wil je dat je kind reageert wanneer het ermee in aanraking komt?

Mijn kind experimenteert

Hoe ga je als ouder om met een zoon of dochter die experimenteert met alcohol of drugs?