Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » GHB » Waarom noemt men GHB wel eens vloeibare xtc?

Waarom noemt men GHB wel eens vloeibare xtc?

GHB heeft niets met xtc te maken. De werking van beide drugs is totaal verschillend en ook chemisch bestaat er geen enkel verband tussen GHB en xtc.

Vanwaar dan die verwarring?

  • GHB raakte eerst populair als partydrug en werd vaak als goedkoop en (toen nog) legaal ‘alternatief’ voor xtc aangeprezen.
  • Bij lage doses lijkt het effect voor sommige mensen op het effect van xtc: wie gebruikt voelt zich ontremd, uitgelaten en legt makkelijk contact.
  • Gezien de populariteit van xtc dachten de producenten dat de naam ‘Liquid xtc’ wel goed in de markt zou liggen.

Maar na een aantal incidenten werd GHB in 1996 een illegale drug. De naam ‘vloeibare xtc’ of ‘vloeibare’ wordt echter nog steeds gebruikt. Dat is jammer, want wie een drug neemt die een totaal ander effect heeft dan wat men verwacht, komt natuurlijk veel sneller in de problemen. GHB is trouwens berucht omwille van de kans op overdosis.

Veelgestelde vragen over GHB

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden