Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Gamen » Zijn gratis games ook echt gratis?

Zijn gratis games ook echt gratis?

Games die je gratis (‘free to play’) kan spelen zijn niet echt gratisSteeds vaker verdienen de makers van games geld met de inkomsten van ingame-aankopen.

Tijdens het spelen van een game kan een speler nieuwe inhoud, extra functies of updates aankopen. Die aankopen gaan vaak over kleinere bedragen, maar bij regelmatige aankopen kan het eindtotaal wel aantikken.

Als een game echt populair is en veel gamers voor een erg klein bedrag iets aankopen, tikt dat voor de makers aardig aan.

Het gaat bijvoorbeeld over het aankopen van:

  • een virtuele munteenheid (bijvoorbeeld diamanten) die je kan gebruiken binnen de game om extra levels of zones in de spelwereld te ontgrendelen
  • wapens om vooruitgang te boeken in het spel
  • loot boxes (een schatkist waarvan de inhoud ongekend is)
  • uiterlijke upgrades die niet noodzakelijk functioneel zijn (bijvoorbeeld skins of tatoeages)

Die inhoud, functies of updates kunnen ook beschikbaar zijn buiten het spel en als afzonderlijke aankopen in onlinewinkels. Deze manier om geld te verdienen wordt overigens niet enkel gebruikt bij gratis games. Ook bij betalende games vormt dit een extra inkomstenbron voor de game-industrie.

Aan de slag

Test jezelf

Is gamen gewoon een leuke hobby voor jou? Of dreigt het uit de hand te lopen? Doe de test en check of het gamen riskant wordt.

Doe de test

Game(L)over

Hou het gamen leuk met Game(L)over. Deze website helpt het evenwicht zoeken tussen gamen en de andere dingen in je leven.

Ontdek Game(L)over.be