'Stacking' betekent letterlijk 'opstapelen' of het gebruik van verschillende middelen die elkaars werking versterken. Stackers bevatten een combinatie van verschillende stoffen, meestal ephedra en andere stimulerende stoffen zoals cafeïne, guarana en ginseng.

Effecten

Stackers worden verkocht als voedingssupplementen en vetverbranders. Ephedra-houdende stackers hebben een eetlustremmend en oppeppend effect. Dat lijkt aantrekkelijk voor sporters, uitgaanders en voor mensen die willen afvallen.

Risico's

Het lichaam raakt gewend aan de eetlustremmende werking zodat het op den duur geen effect meer heeft en men toch opnieuw honger krijgt of de keuze maakt om de dosis op te drijven. Geestelijke afhankelijkheid is ook mogelijk, waardoor het moeilijk wordt zich goed te voelen zonder stackers.

Mogelijke bijwerkingen van efedrine (de werkzame stof) zijn ernstige hoofdpijn, duizeligheid, bevingen, hartkloppingen, braken, zweten, misselijkheid en buikpijn. Een te grote dosis kan angst, psychotisch gedrag, onrust, verwarring en plots geheugenverlies veroorzaken. Efedrine combineren met cafeïne geeft kans op stuipen.

Intens sporten of dansen in een hete, slecht geventileerde ruimte onder invloed van stackers kan overbelasting van het hart en oververhitting veroorzaken. Ook kan iemand totaal uitgeput raken omdat hij zijn natuurlijke grenzen niet meer voelt.

Wetgeving

Ephedra en ephedrine staan in België op de lijst van verboden middelen. Via internet worden stackers met ephedra wel te koop aangeboden, maar de aankoop blijft evengoed verboden. Meestal is er dan ook weinig informatie beschikbaar over welke stoffen er exact in zitten en in welke dosis. Mensen weten dus niet precies welk effect ze kunnen verwachten.

Drank, drugs of pillen op het werk? Goed gek

Affiche die sensibiliseert over de risico's van middelengebruik op het werk.