Geld winnen en verliezen gaat vaak gepaard met veel emoties. Die spanning maakt gokken en wedden voor veel mensen aantrekkelijk. Maar het maakt het ook riskant. Je gaat volledig op in het spel, waardoor je geen controle meer hebt over je speelgedrag. Hoe langer en vaker je speelt, hoe groter de risico's.

Gokproblemen kunnen zwaar op jouw leven en dat van jouw omgeving wegen. Er kunnen problemen ontstaan op verschillende vlakken:

Geldproblemen

Vaak willen mensen die gokken het verloren geld terugwinnen. Dat kan snel leiden tot geldproblemen en schulden. Sommige gokkers verspelen het grootste deel van hun salaris of zakgeld. Of ze gaan geld lenen bij vrienden, thuis of bij de bank. Vaak gaat dit gepaard met liegen en smoezen verzinnen, om toch maar aan geld te komen.

Problemen met werk of school

Gokken en wedden kan veel tijd in beslag nemen. Zo blijft er minder tijd over voor school of werk. Je gedachten worden steeds meer beheerst door het spelen, het bedenken van manieren om te winnen, aan geld te komen of schulden af te lossen.

Sociale problemen

Wie te veel tijd besteedt aan kansspelen, loopt het risico zijn sociale en familiale contacten te verwaarlozen. Thuis, op het werk of op school kunnen zo problemen ontstaan. Financiële problemen kunnen ook zwaar wegen op de relaties met familie en vrienden.

Verslaving

Ook al neem je bij gokken niet echt een vloeistof, poeder of andere stof in, toch kan er net zoals bij drank en drugs afhankelijkheid (of verslaving) ontstaan. Gokken kan zo spannend en opwindend zijn dat je alles om je heen vergeet en in een roes terechtkomt. Op den duur kan die kick belangrijker worden dan het winnen of verliezen. Je kan er zelfs geestelijk afhankelijk van worden.

Om een voorbeeld te geven: iemand gaat bij sportweddenschappen niet enkel meer inzetten op bekende ploegen of competities, maar ook op totaal onbekende.

Stoppen met gokken of wedden kan voor sommigen lijken op ontwennen van drugs. Daar kunnen zelfs ontwenningsverschijnselen bij komen kijken, zoals slaapproblemen, vermoeidheid, trillen, zweten, hoofdpijn, maag- en darmklachten, agressie, angst, depressieve gevoelens, achterdocht en minderwaardigheidsgevoelens.

Wat bepaalt het risico?

Het ene kansspel houdt meer risico's in dan het andere. Dat hangt af van een aantal factoren:

  • De tijd tussen het inzetten en het moment waarop je weet of je gewonnen hebt of niet. Hoe korter deze tijd, hoe sneller men opnieuw kan gokken en hoe gemakkelijker het uit de hand kan lopen.
  • Of je als speler de indruk krijgt dat je invloed hebt op het resultaat.
  • Hoe groot de inzet en mogelijke winst zijn. Een spel wordt aantrekkelijker als de inzet klein is en de mogelijke winst groot.
  • Hoe vaak je wint.
  • Hoe vaak men het gevoel heeft net te verliezen.
  • De toegankelijkheid van een spel. Moet je ervoor naar een casino of speelhal, of kan je het gewoon op je smartphone spelen?
  • De sfeer die geschept wordt in de omgeving waar het spel gespeeld wordt. Denk aan kleurgebruik, een luxueuze aankleding, geluidsignalen als er iemand wint, …

Test jezelf
Hoe riskant is mijn gokgedrag? Hoe staat het met mijn kennis over gokken?

Meer over gokken