Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Gokken » Is een gokverslaving wel een ‘echte’ verslaving?

Is een gokverslaving wel een ‘echte’ verslaving?

Kan je bij een verslaving aan gokken spreken van een echte verslaving? Want bij het gokken neem je toch geen stof lichamelijk in? Wat is het onderscheid?

Het leed dat overmatig gokken kan aanrichten is erg groot. Net zoals tal van andere pyschische problemen en stoornissen wordt het via verschillende classificaties erkend en ingedeeld.

Een gokstoornis of dwangmatig gokken wordt officieel gezien als een gedragsverslaving, en niet als een verslaving aan een middel dat ingenomen wordt zoals bijvoorbeeld alcohol of illegale drugs.

Onderzoek toont duidelijk aan dat de hersenen tijdens het gokken de stoffen dopamine en endorfine aanmaken. Net zoals dat bij het gebruik van legale en illegale roesmiddelen. Bij gokken zorgt het gedrag en die aanmaak ervoor dat men verslaafd of afhankelijk kan raken. De term ‘gokverslaving’ is dus niet uit de lucht gegrepen.

Officiële omschrijving van een gokstoornis

De DSM5 is een internationale handleiding voor psychiaters en psychologen waarin psychiatrische aandoeningen worden opgelijst en beschreven. DSM 5 beschrijft problematisch gokken als eerste officiële gedragsverslaving ooit. Dat is zo wanneer iemand over over een periode van een jaar tijd aan minstens 4 van 9 kenmerken voldoet:

  1. Voor steeds meer geld gokken
  2. Rusteloos en prikkelbaar zijn bij pogingen om te minderen of te stoppen
  3. Meermaals en zonder succes proberen te minderen, te stoppen of het gokken te beheersen
  4. In gedachten heel de tijd bezig zijn met gokken
  5. Vaak gokken als men zich slecht voelt (hulpeloosheid, schuldgevoel, zorgen somberheid)
  6. Gokken om verloren geld terug te winnen
  7. Liegen over hoe ernstig het met het gokken is gesteld
  8. Relaties, werk, opleiding, carrière in gevaar brengen of verloren
  9. Geld van anderen nodig hebben om financiële problemen te verlichten

Er kan sprake zijn van een lichte, matige of ernstige gokstoornis, naargelang men aan 4 tot 5, 6 tot 7 of 8 tot 9 kenmerken voldoet.

Niet zo’n belangrijk onderscheid

Is een afhankelijkheid van gokken een echte verslaving? Het antwoord is “ja”. Het onderscheid dat wordt gemaakt in de DSM5 is van belang voor artsen en psychologen, maar de overeenkomsten tussen een afhankelijkheid van gokken en van andere middelen zijn veel groter dan de verschillen. In de praktijk is dit onderscheid van weinig belang.

Een gokverslaving ontstaat net zoals een verslaving aan middelen vaak met verloop van tijd. En net zoals bij een middelenverslaving gaan er vaak ook andere mentale problemen mee gepaard.

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden